Burdur Gölü'nün suyu 35 yılda üçte bir oranında azaldı
Burdur Gölü'nün su kapasitesi 35 yılda üçte bir oranında azaldı. Burdur Gölü'nde her yıl 330 milyon ton su yok oluyor.
DHA'DENGE NOKTASI BULMALIYIZ'
Burdur Gölü'nün son durumuna ilişkin sunum yapılan toplantıda Müsteşar Lütfi Akça, göle halkın sahip çıkması gerektiğini söyledi. Göldeki temel problemin su bütçesinin sağlanamaması olduğunu aktaran Müsteşar Akça, şöyle dedi: "Temel mesele bütçe. Bir evin mali bütçesi gibi. Ne kadar geliriniz varsa o kadar gideriniz olmak zorunda. Eğer gideriniz gelirinizden fazla olursa borçlanırsınız. Yani birikiminiz eksilir. Tıpkı gölde suyun eksildiği gibi. Dolayısıyla bütün mesele bütçeyi tutturmakta. Bütçeyi nasıl tutturacağız? Toplumun burada talepleri, ihtiyaçları var. Burada tarım yapılıyor. Binlerce insan geçimini bu sudan kazanıyor. Bunların ihtiyaç ve talepleriyle tabiatın taleplerini ve ihtiyaçlarını yan yana getirip bir denge noktası bulmamız gerekiyor. Bu denge noktasını bulma konusunda çalışma yapıyoruz. Bundan sonra yapacağımız iş bu 2 farklı yaklaşımı bir araya getirip bu dengeyi nerelerde kurabiliriz, bir atölye çalışmasıyla ürettiğimiz alternatif çözümleri Burdur halkına ve temsilcilerine sunarak onların fikirlerini almamız gerekir" diye konuştu.
'ORTA YOL BULUNACAK'
Vali Hasan Kürklü de gölün gerçek sahibi Burdurlularla devletin yetkililerinin gölün korunması ve yaşatılması noktasında bir araya gelmesinin önemli olduğunu kaydetti. Vali Kürklü, Burdur Gölü'nün kurtarılması ve su seviyesinin yükseltilmesi, aynı zamanda göl çevresinde yaşayanların gölden azami ölçüde istifade etmesine dönük bir orta yol bulunacağını vurguladı.
UYGULANABİLİR ÇÖZÜMLER ÜRETİLECEK
Burdur Gölü Eylem Planı Koordinasyon toplantısıyla Burdur Gölü havzasında gölü etkileyen kirlilik kaynakları, tarımsal faaliyetler, yeraltı ve yer üstü su kullanımları, mevcut ve planlanan sulama sistemleri, gölü besleyen kaynakların durumu, yeraltı suyu hidrojeolojisi, göl havzasında yaşayanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçları, halkın da katılımıyla değerlendirilerek uygulanabilir çözümler üretilmesi hedefleniyor.
2040'TA SU SEVİYESİ DAHA DA DÜŞECEK
Türkiye'nin 7'nci büyük gölü konumunda olan 14 ramsar alanından biri, aynı zamanda Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Burdur Gölü, sadece insan yaşamına değil, yüzlerce farklı tür canlıya da ev sahipliği yapıyor. Nesli küresel ölçekte tehdit altında olan 'Dikkuyruk Ördek' kışlamak için Burdur Gölü'nü kullanıyor. Burdur Gölü'nün çevresinde 17'si endemik 463 tür doğal bitki, 210 farklı kuş türü, 19 tür sürüngen, 7 tür memeli ve 1'i endemik 12 tür kelebek yaşamını sürdürüyor. Gölde son yıllarda küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle artan baskı nedeniyle su seviyesi yaklaşık 12 metre düştü. Mevcut durumda herhangi bir tedbir alınmazsa Burdur Gölü havzasında inşa halindekilerin haricinde herhangi bir depolama tesisi yapılmasa bile göl seviyesinin 2040 yılında 829.94 metreye (deniz seviyesinden) düşeceği tahmin ediliyor.