Burdur Gölü tehlike altında
Doğa Derneği tarafından yapılan araştırmada, Burdur Gölü'nün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trDoğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Burdur Gölü ile ilgili yapılan araştırmada, su seviyesinin ciddi oranda çekildiğinin tespit edildiğini ve bu çekilme devam ettiği takdirde 2040 yılında gölün önemli bir kısmının kurumuş olacağının tespit edildiğini kaydetti.
Yapılan araştırmalara göre, son 35 yılda Burdur Gölü'nün üçte birlik kısmının kuruduğunu belirten Yılmaz, bu konuya dikkati çekmek amacıyla dernek olarak, ''Gül Yoksa Burdur da Yok'' adıyla bir kitap yayımlandıklarını ifade etti.
Kitapta Burdur Gölü'nde son 35 yılda yaşananların anlatıldığını bildiren Engin Yılmaz, kitaba göre havzada 1995'ten bu yana yağışlı bir döneme geçilmesine rağmen gölün su seviyesinin düşmeye devam ettiğinin görüldüğünü, gölü besleyen akarsulardaki suyun barajlarda tutulması ve yer altı sularının sondaj kuyularıyla aşırı miktarda çekilmesinin de gölün sonunu hazırladığını vurguladı.
Burdur Gölü kuruduğu takdirde sadece Burdur Gölü'nde yaşayan ''dişli sazancık'' adlı balığın neslinin de yok olacağına değinen Yılmaz, dikkuyruk ve sukuşu türlerinin yaşam alanlarının da daralacağını belirtti. Tarım ve hayvancılığın önemli ölçüde zarar göreceğini ifade eden Yılmaz, Burdur Gölü'nün kaybedilmemesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:
''Akşehir, Tuz gölleri ve daha pek çoğunun kurumasına seyirci kalındı. Burdur Gölü içinse henüz çok geç değil. Doğa Derneği, Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi ile bunu başarmayı hedefliyor ve Burdur'daki tüm taraflarla birlikte çalışıyor. Burdur Gölü'nü korumak için hazırlanmış bir sulak alan yönetim planı var ve yerel taraflar gölü korumak için yoğun olarak çalışıyor. Ne var ki bu çalışmalar asıl sorunu çözmüyor. Akarsular üzerindeki barajlar ve yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle göle yeterince su ulaşmıyor. Böylece göl kuruyor.''