'Bunların politikası, malı götürme politikası'
Dünya Kooperatifçilik Günü kutlaması ve fidan dağıtımı töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hükümete yüklendi.
DHAİZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin, “Meyveler sizden, fidanlar bizden" sloganıyla başlattığı “Bir milyon fidan projesine" CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da destek geldi. Aynı zamanda Kooperatifçilik Günü de olan fidan dağıtım töreni, Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla, şenliğe döndü. Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Öyle çalıyor ama çalışıyor gibi sözler var. Bizim kültürümüzde, ahlakımızda böyle bir inanç yok. Bunu da değiştireceğiz. Çalmadan hizmet yapacak, çalmadan çalışacak birileri lazım. Çocuklarımızı ülkemizi, geleceğimizi düşüneceğiz. Emin olun hepimiz Türkiye'nin huzurunu inşa edebiliriz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin her yıl, "Meyveler sizden, fidanlar bizden" sloganıyla başlattığı "Bir milyon fidan projesi" için Bergama'nın, doğal güzellikleriyle ünlü Kozak Yaylası'ndaki fidan dağıtım töreni için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'e geldi.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na inen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kara yoluyla Bergama'nın Kozak Yaylası'ndaki tören alınana geçti. Kılıçdaroğlu, burada vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı. Halk oyunu gösterisinin ardından törende ilk olarak Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük konuştu. Madencilerin çaresizlikten hayatını kaybettiğini söyleyen Eskiyörük, “Çok acı bir kaza yaşandı. Madenciler hayatlarını kaybetti. Onlar çaresizlikten öldü. Kooperatifçiliği geliştirseydik, o madenciler ölmeyecekti. Çünkü köylerini terk etmeyeceklerdi. O gençlerin katili sistemin sonucudur. Artistlerle, sanatçılarla toplantı yapmakla toplumsal birlik yapılamaz. Bu öyle enfeksiyon kapmış hastaya aspirin vermek gibi bu iş. Yol haritanız olmalı. Yol haritanızda, kooperatifleşme olmalı. Tekelleşme olmamalı. Ankara'da siyaset içerisinde boğulmuş durumdasınız ama çiftçilerimizi köylümüze umut vermenizi istiyorum" dedi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de, Bergama'nın dünya kültür mirasları arasında olduğunu ama en önemli değerlerinden birisinin ise, Kozak Yaylası ile buranını çalışkan köylüleri olduğunu söyledi.
KÖY KELİMESİNİ SİLMEKLE OLMUYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, köylere destek vermeye çalıştıklarını ama sorunlarla karşılaştıklarını anlattı. Kocaoğlu, “Yaklaşık 11 yılda yolculuğa yerelde kalkınma diye çıktık. Bugün yerelde kalkınmanın, kırsal ayağını konuşacağız. Türkiye'de çam fıstığı üretiminin merkezindeyiz. Tarımı arazilerimiz az küçük aile tarımı yapıyoruz, o zaman birleşeceğiz. Kooperatifleşeceğiz ve yerelde kalkınma sağlayacağız. Köyünün girişindeki köy lafını silip de mahalle yapmakla olmuyor arkadaşlar kalkınma. Kooperatifçiliğin düşmanı çok, o düşmanlarla da, kooperatifçiliği kurtaracak esnek yapıya ihtiyaç var. Birlikte hareket ediyoruz. İzmirin tükettiği ürünleri yine İzmir'in çevresinde üretip, tüketeceğiz" dedi.
HOLLANDA'DAN NEYİMİZ EKSİK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olduğunu ve bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bizler eğer bu ülkede birlikte ulusal kurtuluş savaşını verdiysek, inanın ve emin olun aydınlık Türkiye'yi de yine hep beraber kuracağız. Haramilerden şikayet ettiğinizi biliyorum, dünyanın hiç bir ülkesinde haramilerin iktidarı uzun süreli olmamıştır. Gelirler ve gedikleri gibi giderler" dedi.
Kooperatiflerin üretecinin alın terini sömürülmemesi için kurulduğunu da ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Kooperatif kurarız üretici ezilmesin diye. Üreticinin alın terini birileri yemesin diye, alın terinin karşılığını alsın diye. Kooperatifi kurmak yetiyor mu? Üretilen malın alıcısı olmalı. Alıcı sizin malınızın değerini veriyorsa, o zaman ikisi bir araya gelir, her ikisi de kazanır. Kaybedenler, üreticinin malını nasıl götürürüm diyenlerdir. İzmir, Türkiye'ye örnektir. Tire'de adım atıldı, arkası geldi. Üretecinin alın terinin karşılığını veriyor. Üretici de karlı İzmirliler karlı, çocuklar karlı, yeni doğan çocuklar karlı. Sadece İzmir'e değil, Türkiye'ye örnek olan bir belediye başkanınız var. Onu da kutluyorum. Kooperatif başkanımız tarıma önem vermemizi istedi. Biz, tarım toplantısı yaptık. Sorunlarını masaya yatırdık. Türkiye dünyanın en güzel şanslı ülkelerinden birisi, taşı sıksa suyunu çıkartacak gençlerimiz var. Neden kaybediyoruz? Asıl sorun bu. Hollanda, Konya'dan küçük. Yıllık tarım ihracatı 100 Milyar dolardan fazla. Peki Türkiye'de tarım ürünü ihracatı 18 Milyar TL. Devasa Türkiye'nin onun onda biri kadar tarım ihracatı yapıyor. Neyimiz eksik söyleyeyim size. Kooperatif başkanı, 'Bir tarım politikası yok' dedi. Bunların bir politikası var, malı götürme politikası, bundan emin olun. Biz ne diyoruz önce halk kazanacak diyoruz. Halkın cebi para görecek diyoruz. Bizim düşüncemizde saraylarla oturmak yoktur. Halk gibi yaşamak istiyoruz onların bir parçası olmak istiyoruz. Halka tepeden bakan değil, onların sorunlarını çözmek istiyoruz. Eğer bıktıysanız, 'sorunu çözen değil artık sorun üreten bir iktidar var' diyorsanız. Geleceğe umutla bakacağız yönümüzü değiştireceğiz" dedi.
ÇALIŞIYOR AMA ÇALIŞIYOR, İNANCIMIZDA YOK
Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında şöyle devam etti; "Öyle 'çalıyor ama çalışıyor' gibi sözler var. Bizim kültürümüzde, ahlakımızda böyle bir inanç yok. Bunu da değiştireceğiz. Çalmadan hizmet yapacak, çalmadan çalışacak. Birileri lazım. Çocuklarımızı ülkemizi, geleceğimizi düşüneceğiz. Emin olun hepimizin Türkiye'nin huzurunu inşa edebiliriz. Kooperatifçilikte nasıl hem üretici hem de tüketici kar ediyorsa diğer alanlarda da yaparız. Bir şey üretirseniz zengin oluruz. İtibarınız olur. Üretirseniz eviniz huzurlu olur. Geleceğe umutla bakarsınız.. Ana hedefimiz herkesin ürettiği herkesin zenginleştiği bir ülkedir."
FİDAN DAĞITTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından, köy muhtarlarına ve köylülere, zeytin fidanı ile meyve fidanı dağıttı. Bu sırada kürsüye çıkan kadınların da büylük ilgi gösterdiği Kılıçdaroğlu, fidan dağıtım yerini ziyaret ettikten sonra İzmir'deki toplantıya katılmak üzere tören alanından ayrıldı.