Bulgaristan'da referandum tartışması
Bulgaristan'da devlet televizyonunda yayımlanan Türkçe haber programının kaldırılıp kaldırılmaması konusunda referandum yapılmasına ilişkin tartışmalar giderek büyüyor.
cumhuriyet.com.trMuhalefette bulunan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Lütvi Mestan, devlet televizyonundaki (BNT) Türkçe haber programı için referandum düzenleme girişimini eleştirdi. Mestan, parlamentoda yaptığı konuşmada, Başbakan Boyko Barisov'u ve iktidar partisi GERB'i (Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar)referandum fikrini gözden geçirmeye çağırdı. Mestan, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin hazırladığı öneriye destek veren GERB'in, "politik karakter değişiminin" eşiğine geldiğini söyledi.
Sonucu önceden belli referandum fikrinin Bulgaristan için tehlikeli ve zararlı olduğunu belirten Mestan, "İnsan ve azınlık haklarının bir ulusal görev olarak algılanma zamanı gelmiştir" dedi. Bulgaristan'ın gerek NATO, gerekse Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin kriterlerine uymak zorunda olduğunu kaydeden Mestan şöyle konuştu: "Bu kriterlerin en önemlisi insan ve azınlık haklarına saygıdır. Bulgarcada bir deyiş var: 'Halkın sesi Allah'ın sesidir' diye. Ancak bu söz yasama organının taşıdığı sorumluluğun yerine geçemez. Bazen referandum yapmamak da siyası olgunluk gösterisidir."
BNT'de 9 yıldır hafta içi her gün 10 dakika, Bulgarca alt yazılı olarak Türkçe haber bülteni yayımlanıyor. Irkçı ve aşırı milliyetçiler, Türkçe haber programının yasaklanması için uzun süredir kampanya yürütüyor.