Bugünün öğrencileri, yarının mühendisleri

Nilaccra, kurumsal bir yazılım şirketi. Elazığ'da kendi bünyesine ve sektöre, kalifiye mühendisler yetiştirdiği bir de eğitim akademisi var...

Serap Damgacı

Nilaccra; Digiturk, Doğtaş, Kamil Koç, Lig TV, Türk Telekom, Hedef Aliance gibi Türkiye’nin önde gelen kurumsal markalarına yazılımsal çözümler sunan bir yazılım şirketi. Şirket, kurumsal ve bireysel firmalara verdiği yazılım hizmetinin yanı sıra, kurulduğu günden beri de yazılım mühendisi olmak isteyen, seçilmiş adayları, sektöre kazandırıyor. Kurulduğu günden beri, kendine ve sektöre kalifiye yazılım mühendisti yetiştiren firmanın İstanbul’dan sonraki şubesi Elazığ Akademi, geçtiğimiz aylarda Elazığ Teknokent’teki ofisinde eğitime başladı. Biz de firmanın kurucusu Serbülent Sertoğlu’yla Nilaccra’yı, akademiyi ve bugünlere geliş sürecini konuştuk.

Nilaccra nasıl bir sürecin eseri olarak doğdu?

Bölümümle alakalı girdiğim pek çok işin ardından, geçiçi olarak bankada çalıştığım bir dönemdi. O sıralar müzik ve yazılımı harmanladığım bir müzik portalı projesi geliştiriyordum. Kurum vasıtasıyla tanıdığım kişiler bu projemle ilgilenmeye başladı ve web sitesi talebinde bulundu. Yazılımını yaptığım firmalardan görenler de yeni talepler için gelmeye başlıyordu. Bir anda kendimi yazılım işi içinde buldum.

Firma kurmaya karar verdiniz, peki ya ekip?

Bir kaç arkadaşı işe alarak başladım. Yazılım ve mühendislikte sahip olduğum iddiayı, gelen arkadaşlarda da arıyordum. Haliyle bu süreçte umduğumu bulamadım. Üniversitelerde verilen diploma tek başına bir işe yaramıyordu. Mühendislik de öğrenilmesi gereken bir şeydi. Bir gün eski öğretmenimin yazılım okuyan öğrencileri ofise geldi. Sektör tecrübeme dayanarak, işi, uygulamalı olarak kendilerine öğretmemi istiyorlardı. “Tamam” dedim, “tek şart devamlılık!” Toplanıp kalabalık bir sınıf oluşturdular. İlk olarak o gruba öğrettim işi. O kadrodan verimli işler çıktığını görünce de öğretmeye devam ettim.

O gün eğitim verdiğiniz öğrenciler şimdi nerelerde?

Çoğu hala bugünkü Nilaccra’nın bir parçası. Bazılarıysa dışarıda sektördeki çalışma hayatına devam ediyor.

Nilaccra, hiçbir karşılık beklemeden kalifiye mühendisler de yetiştiriyor. Ciddi bir özveri işi…

Mühendislik doktorluk gibi, daha çok pratiklik isteyen bir şey alan. Ülkemizde doktorların mecburi stajları vardır ancak mühendislerin böyle bir imkânı yok. Hâlbuki uygulamalı eğitimin de, okul esnasında verilmesi gerekiyor, bu ciddi bir eksik. Bizde mühendisler mezun oluyor ancak, gerçek bir çalışma ortamı bulabildiklerinde mesleği öğrenebiliyorlar. Biz bu açığı kapatıyoruz.

Bu ekibin bir parçası olmak için ne gibi kriterler gerekiyor?

Akademi için üniversitelerde başvuruda bulunan öğrenciler arasından çeşitli taramalar yapıyoruz. en önemli kıstas; ciddi bir amaç uğruna, gerçekten bir şeyler öğrenebilmek için gelmek, zaman kaybı yaratmamak. Burada, eğitim kadrosundaki herkes bir alt kuşak için oldukça özveriyle çalışıyor ve zaman harcıyor. Öğrencilerde de bu disiplini arıyoruz. Bir diğer önemli noktaysa, derslere devamlılık.

Eğitimlerin içeriğinde neler var? Yeni sınıflar hangi dönemlerde açılıyor?

Eğitimler 15-20 kişilik sınıflarda, öğrencilere verilen teorik ve uygulamalı bilgilerden oluşuyor. 3 aylık dönemlerde ve ihtiyaca göre yılda bir veya iki kez tekrarlanan eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlayanlar, sonrasında gerçek projelerde çalışma imkânı buluyorlar. Şu an Elazığ akademide 6 aylık sürelerde eğitim veriliyor. 2. ve 3. sınıflardan da eğitim sınıfları oluşturduk Öğrenciler üniversitelerin bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinden seçiliyor. Öğrencileri, sadece teorik bilgiyle mezun olmamaları için genelde son sınıflardan seçtik. Bu şekilde onlar da sektöre hazır hissedebiliyorlar.

İstanbul ve Elazığ olmak üzere şu an iki akademi var. Anadolu’nun başka şehirlerinde de yeni şubeler açılacak mı?

Evet, bunda sonraki ilk adresler; Malatya ve Diyarbakır. Şu an kadromuzdaki 100’ü aşan mühendis sürekli yazılım üretiyor. Hollanda ile yapacağımız yeni bir yazılım işini, sadece Elazığ Akademi öğrencileri yürütecek. Bunların dışında seyahate, yeme içmeye ve e-ticarete de yönelik, şuan kendi başına ayrı bir proje haline gelmiş 8-10 tane daha projemiz var. Her biri de farklı ve şuana kadar gerçekleşmemiş alanlarda. Akademilerimizden gelen mühendislerle daha da çoğaltıp, ilerleyen dönemlerde projelerimizi tek tek hayata geçireceğiz.