Budapeste Müzik Akademisi’nde tarihi açılış

Macaristan Budapeste Müzik Akademisi mezunlarından Türk şef Alpaslan Ertüngealp tarihi akademinin önceleri "küçük salon" diye anılan ve yeni ismiyle Liszt Akademi Konser Merkezi, "György Solti Oda Opera Salonu"nun açılışında Mozart’ın ünlü operalarından Sihirli Flüt’ü yönetti.

cumhuriyet.com.tr
 
Biletleri satışa çıktığı gün tükenen dokuz temsilin sonuncusu 4 Mart 2014’te verilecek. Macarca'ya genç yazarlardan Daniel Varro tarafından tercüme edilen operayı András Almási-Tóth sahneye koyuyor. Orkestra şefi Alpaslan Ertüngealp, koreograf Juronics Tamás, artistik direktör Eva Marton ve koro şefi Csaba Somos. András Almási-Tóth, Lisztopad Krisztina, Tóth Bori imzalarını taşıyan dekor ve kostümlere, onarım ve restorasyonu 4 yılda tamamlanan ve şu anda 1907 yılındaki harika halini yeniden kazanan Müzik Akademisi binasının süslemeleri ilham veriyor.
 
Şef Ertüngealp, “Bu açılış tarihi bir olay, çünkü Müzik Akademisi'nin bünyesinde, şu an müze statüsünde olan bu binada ilk defa bir opera sahnelendi. Bu şerefi bana verdiler. Sihirli Flüt Operası’nı ben Academia Hungarica Oda Orkestrası adını verdiğim kendi orkestramla seslendiriyorum. Sihirli Flüt için Macaristan'in en seçkin müzisyenlerinin yer aldığı 11. yılını dolduran orkestramı, çok değerli barok trompetçiler, barok tromboncular, barok timpanist ve Viyana Operası’ndan bir kontrabascı meslketaşım ile genişlettim. Gösterilerde iki farklı kast rol alıyor. Çok büyük ilgi ile kapalı gişe gerçekleşen operanın bütününü Macar Televizyonu şubat ayında yayınlamak üzere kaydedecek. Medyanın ilgisi temsiller öncesi ve sonrasında çok büyüktü, güzel kritikler aldık.” sözleriyle bu tarihi olayda  rol almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
 
Macar basınında çıkan övgü dolu kritiklerden birinde şef ve orkestra hakkında; "....Bütün bunların ötesinde, çukurdan da geriye doğru kısmen sahne altında oturmak zorunda kalan orkestra, şaşırtıcı derecede iyi tınladı. Kendi kulaklarımla duymasam inanamazdım. Academia Hungarica Oda Orkestrası, genelinde orkestra şefi Alpaslan Ertüngealp'in müzisyen dostlarından oluşan bir grup. Budapeşte Ferenc Liszt Müzik Akademisi mezunu orkestra şefi, bir düzineden biraz fazla müzisyeniyle öyle inandırıcı ve yetkin bir tını elde etti ki, Karajan veya Gardiner ile yetişmiş operaseverler bile onu aynı seviyede (yürekten ve güvenle) kabullenebilirler." deniyor.