Bu yıl puanlar düşecek mi?
Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, üniversite adaylarının en çok merak ettikleri soruları yanıtladı.
Figen Atalay/Cumhuriyet
Meslek lisesi öğrencisiyim. Ek puanla yerleşebileceğim bir programa yerleşirken okuldan gelecek puanım hangi katsayı ile çarpılacak?
Meslek lisesi ve öğretmen lisesi çıkışlı adayların ek puanı (0,06 x OBP) olarak hesaplanacak. Bu hesaplama yerleştirme puanına eklenerek sınav sonuç belgesinde Ek Puanlı Yerleştirme Puanı sütununda yer alacak.
Bir önceki yıl bir kontenjanlı bir lisans programına yerleştirildim. Bu yıl üniversite sınavlarına girdiğimde okuldan gelen puanımın ham puanıma etkisi nasıl olacak?
Bir önceki yıl bir yükseköğretim programına merkezi sistemle yerleştirilen veya ön kayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken OBP çarpım katsayıları yarıya düşürülecek.
Sınavda sadece YGS’ den soru çözen adayların da MF, TM, TS puanları da hesaplanacak mı?
LYS puanlarının hesaplanması için LYS’ lere katılmak zorunludur. Öğrencilerin katıldıkları LYS’lerde yaptıkları netler ölçüsünde ve YGS testlerindeki başarılarının da etkisiyle LYS ham puanları hesaplanır.
Bu yıl puanlar düşecek diyorlar, doğru mu? Her yıl soruların yapısı, zorluk derecesi ve öğrencilerin sınavda gösterdikleri performansa bağlı olarak sınavda alınan puanlarda genel değişmeler yaşanabilir. Düşer ya da yükselir gibi tahminler yanıltıcıdır. |
YGS’deki puan türleri ile üniversitelerin hangi bölümlerine girilir?
Meslek Yüksekokullarının tüm programları (Tablo 3B ile 3A’nın sınavsız geçişten boş kalan kontenjanları)
Özel yetenek gerektiren lisans programları Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan yükseköğretim lisans programları YGS ile öğrenci alan lisans programları YGS ile öğrenci alan lisans programları.
İkinci öğretim nedir? Örgün öğretimden farkı var mıdır?
Bazı yükseköğretim kurumlarında örgün, ön lisans ve lisans programlarının bir kısmının eş değeri programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (genellikle akşam saatlerinde) yürütülmektedir. Bu öğretime ikinci öğretim denir. Bu programa katılan öğrenciler örgün öğretim harç ücretinden daha yüksek harç ücreti ödemektedirler. İkinci öğretimden örgün öğretime geçiş yapılmamaktadır.
LYS’lere girmek için YGS’ye katılmak zorunda mıyım?
Evet. Ayrıca YGS sonucunda alacağınız puan türlerinin herhangi birinden 180 barajını geçmeniz gerekiyor.
MF-TMTS- DİL puan türü ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl Özel Yetenek Sınavıyla öğrenci alan programlara da başvurabilir miyim?
Bir aday, hem LYS’ deki puan türüyle tercih işlemleri neticesinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilip, hem de Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara başvuruda bulunabilir.
Okul birincisiyim. Bu yıl yerleşemezsem önümüzdeki yıl okul birinciliği kontenjanından faydalanabilir miyim?
Okul birinciliği kontenjanından sadece mezun olduğunuz yıl faydalanabilirsiniz.
ÖSYS’de zor sorular ve kolay soruların getirdiği puan birbirinden farklı mıdır?
Hayır. Zor olan sorular daha fazla puan getirmediğinden, zor sorulara takılıp da kolay soruları yapmaya zaman bulamamak genelde öğrencilerin yanılgılarındandır.
2014 ÖSYS’ de herhangi bir yükseköğretim programına ÖSYM tarafından yerleştirilen bir aday kayıt yaptırmasa ya da kaydını dondursa 2015 ÖSYS’ de puan kaybına uğrar mı?
ÖSYM tarafından merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleştirilen öğrenciler, bir sonraki yıl sınava girdiklerinde kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın OBP’ sinin çarpılacağı katsayı yarı yarıya düşürülecektir.
Yurtdışında eğitim görmek istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?
Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler, ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan yurtdışı programlarını yerleştirme puanlarıyla tercih edebilecekleri gibi, ÖSYM’nin kılavuzunda yer almayan diğer üniversitelere de yerleşebilmektedirler. Kılavuzda yer almayan üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler, gitmek istedikleri üniversitenin koşullarını yerine getirerek, bu üniversitelere bireysel olarak başvuruda bulunabilmektedir.
YGS’de YGS-1 puan türünde 180 puan almak için kaç net yapmak gerekir?
Değerlendirme işlemi ham puanlar ile değil, standart puanlarla yapıldığından her yıl için geçerli olabilecek böyle bir bilginin verilmesi mümkün değildir.
Okuldan bana kaç puan gelir?
Öğrencilerin ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden) 5 ile çarparak, Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır.
Hangi bölümü seçeceğimden emin değilim, bu normal mi?
İnsanın okuyacağı bölümü ve bir ömür boyu yapacağı mesleği seçmesi kolay bir karar değildir. Bu noktada öğrencilerin hem kendilerini hem de önlerindeki seçenekleri tanımak adına önemli adımlar atmaları, bilgilenmeleri gerekir.
Özel üniversiteye girmek için 180 barajını aşmak yeterli diyorlar, bu doğru mu?
Herhangi bir puan türünden 180 barajını aşmak o puan türünden tercih yapmak için gerekli koşuldur. Ancak her 180 barajını geçen özel üniversiteye girecek diye bir kaide yoktur. Yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır.