'Bu uygulamayı şiddetle kınıyorum'

YARSAV Kurucu Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK'nın, 2010 yılı adli ve idari yargı sonbahar kararnamelerinde uygulanacak olan prensip kararlarını eleştirdi.

cumhuriyet.com.tr

YARSAV Kurucu Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu,  "Kararlarla, 'idari tasarrufla görev yeri değiştirilmesi istenilenlerin', 2010 güz kararnamesi kapsamına sokulmasına karar vermiştir ki, artık yargıç ve savcı atamalarına, idare karar verir olmuştur. HSYK, bu taslaklarda idare karşısında adeta bağlı yetki kullanan bir organ durumuna düşürülmüştür. Faşizmin ayak sesi niteliğindeki bu uygulamayı şiddetle kınıyorum" dedi. Anayasa değişikliğinin ardından yeniden yapılandırılan HSYK'nin 11 maddelik "2010 Yılı Adli Yargı Sonbahar Kararnamesinde Uygulanacak Prensipler" ile 9 maddelik "2010 Yılı İdari Yargı Sonbahar Kararnamesi'nde Uygulanacak Prensipler'i Kurulun internet sitesinde ilan edildi. Kararda bazı ayrıntılar dikkat çekiyor.

Eminağaoğlu, "Siyasi iktidar, halkın duygularını sömürerek gerçekleştirdiği anayasa değişikliğiyle yaptığı sivil darbe sonrasında, askeri darbeleri de geri de bırakırcasına yargı üzerindeki operasyonlarına başlamıştır" dedi. Adana'ya düz savcı olarak atanan İlhan Cihaner hakkındaki atamanın bu kapsamda gerçekleştirildiğini öne süren Eminağaoğlu, "Faşist sistemlerdeki gibi edilgen ve duyarsız bir toplum ortaya çıktığını gören bu anlayış, adımlarını kararlılıkla atmaya devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
 

Yüksek yargı organlarına çağrı

Söz konusu prensip kararları ile, "idari tasarrufla görev yeri değiştirilmesi istenilenlerin", 2010 güz kararnamesi kapsamına sokulmasına karar verildiği ve "artık yargıç ve savcı atamalarına, idarenin karar vereceğini" savunan Eminağaoğlu, şöyle devam etti: "HSYK, bu taslaklarda idare karşısında adeta bağlı yetki kullanan bir organ durumuna düşürülmüştür. Faşizmin ayak sesi niteliğindeki bu uygulamayı şiddetle kınıyorum. Ayrıca Anayasa'nın Geçici 19'ncu maddesi uyarınca adalet müfettişleri şu aşamada, aynı zamanda HSYK müfettişi olarak görev yaptıklarından, sön dönemde adalet müfettişlerinin 'orta veya zayıf hal kağıdı' düzenledikleri tüm yargıç ve savcıların da taslak kapsamına alınacak olmaları, Adalet Bakanı'nın emrindeki müfettişleri üzerinden, yargı üzerinde geniş bir operasyonu HSYK üzerinden gerçekleştireceğini göstermektedir. Anayasa değişikliği ile yargı yolu dışında tutulan disiplin cezalarını alan adli ve idari yargı yargıç ve savcılarının da, taslak kapsamına alınacak olması ve bunun idari yargı mensupları için kınama cezasına kadar genişletilmesi, Anayasa değişikliği ile yapılandırılan HSYK'nın, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini sağlamak için değil, yargıyı yok etme ve baskı altına alma anlayışı ile yapılandırıldığını da açıkça ortaya koymuştur. Tüm demokratik kitle örgütlerini, siyasi partileri, meslek kuruluşlarını, baroları, yüksek yargı organlarını, yargı üzerindeki baskıcı bu faşizan uygulamaya tepki vermeye çağırıyorum."

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

HSYK Kanunu Tasarısı kabul edildi