Bu ürünlere dikkat! (23.09.2011)
Türkiye'de geçen yıl denetlenen ürünlerin 8 bin 826 adeti, uygunsuz ve güvensiz bulundu. Giyim ve tekstil ürünleri, hazır beton, oyuncak, kozmetik ürünleri, elektrikli ve elektronik ürünler ile asansörler güvensiz bulunan ürünlerde ilk sıralarda.
cumhuriyet.com.trEkonomi Bakanlığı'nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 81 bin 137, Sağlık Bakanlığı 34 bin 289, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 755, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1505, Denizcilik Müsteşarlığı 379, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 624 olmak üzere, toplam 118 bin 689 adet ürün denetlendi.
Denetimlerde bir önceki yıla göre en yüksek artış oranı yüzde 345 ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın denetimlerinde gerçekleşti. Tüm kurumlar tarafından yapılan denetimlerde ise elektrikli ekipmanlar, makineler, sivil kullanım amaçlı patlayıcılar, basınçlı ekipmanlar, tekstil ve ayakkabı, motorlu araçlar ve kozmetiklerde bir önceki yıla göre yüksek artışlar yaşandı.
Denetlenen ürünlerin 8 bin 826 adeti, uygunsuz ve güvensiz bulundu. Güvensiz bulunan ürünlerde ise başı, giyim ve tekstil ürünleri, hazır beton, oyuncaklar, kozmetik ürünleri, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanları, elektrikli-elektronik ürünler ve asansörler çekti.
İthal ürünler
İthal ürünlerden 21 bin 978'i de denetlenirken, bin 546 ithal ürünün de uygunsuz ve güvensiz olduğu tespit edildi.
Denetimlerin 35 bin 510 adeti şikayet üzerine yapılırken, şikayetlerde de gıda, petrol ürünleri, giyim, kozmetik ve tıbbi cihazlar ilk sıralarda yer aldı.
Raporun sonuç bölümünde ise kuruluşların denetim sayılarındaki artışın olumlu olduğu ancak, gerek uygunsuz ve güvensiz bulunan ürünlerin denetlenen ürün sayılarına oranının, gerekse teste gönderilen ürünler içerisinde güvensiz bulunan ürünlerin oranın düşük olduğuna işaret edildi. Bu oranın artırılması için, risk odaklı denetimlere geçiş yönünde gerekli çalışmaların yürütülmesi, denetim elemanlarının, denetimleri ile görevlendirildikleri ürünler ve bu ürünlerin arz edebileceği riskler hakkında daha fazla eğitime tabi tutulmalarının öncelikli olarak ele alınması gerektiği kaydedildi. Bu tür eğitimlerin denetim elemanlarının teste ürün gönderme konusunda daha doğru kararlar almalarına yardımcı olacağı da belirtildi.
2010 yılı piyasa gözetim ve denetim verilerine bakıldığında, bazı ürün gruplarının hiç denetime tabi tutulmamış olduğunun görüldüğü de vurgulanırken, çocuk bakım ürünleri, mobilyalar, hazır beton dışında yer alan yapı malzemeleri ve akümülatörlerin önümüzdeki yıllarda denetim kapsamına alınması uygun olacak ürün grupları olduğu ifade edildi.
Raporda, kişiler tarafından yapılan şikayetlerin sayısında kayda değer bir artışın sağlandığı ifade edilirken, tüketici örgütlerinin kuruluşlara şikayet iletmek konusunda yetersiz olduğunun görüldüğü görüşüne yer verildi. Örgütlerin bu konuda daha aktif çalışmalarının, ilgili kuruluşların da şikayet mekanizmasının ilgili taraflarca etkin bir şekilde kullanımının sağlanması için gerekli tedbirleri almasının yerinde olacağı görüşüne yer verildi.