'Bu tür sorunsuz davranışların sonuçları olmalı'
ABD Başkanı Barack Obama, Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen G-20 zirvesi sırasında Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüştü. G-20 zirvesini protesto eden eylemciler, kenti adeta savaş alanına çevirdi.
cumhuriyet.com.trABD Başkanı Barack Obama, görüşmeden önce düzenlenen ortak basın açıklamasında, iki ülke ilişkilerinde sağlanan ilerlemeyi dile getirdi. İki ülkenin son 18 ay içinde karşılıklı güven ilişkisi geliştirmek için çok sıkı çalıştığını ifade eden Obama, "Bu sıkı çalışmanın sonucunda birçok şeyi başardığımızı düşünüyorum" dedi.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da, iki ülkenin, ortak çabaları sayesinde ilişkilerinde son dönemde yeni ilerlemeler sağlamasından, Çin-ABD stratejik ve ekonomik diyaloğunun geçen ay düzenlenen ikinci turunun olumlu sonuçlar üretmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Dünya ekonomisinde tam bir iyileşmenin sağlanmasının önündeki zorluklara işaret eden Hu, "Aynı yolu izlemeye ve birlik halinde olmaya devam etmeliyiz. Amerikan tarafıyla her düzeyde teması sürdürmek ve işbirliğimizi derinleştirmek istiyoruz" dedi. Hu, ABD ile önemli ve bölgesel konularda iletişim ve koordinasyonu güçlendirmek istediklerini sözlerine ekledi.
Obama'dan Hu'ya davet
Öte yandan, Beyaz Saray Danışmanı Jeffrey Bader da, Obama'nın Hu'yu resmi devlet ziyareti için ABD'ye davet ettiğini ve davetin Hu tarafından kabul edildiğini bildirdi. Bader, iki ülke liderinin görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, tarafların ziyaretin tarihi üzerinde çalışacaklarını kaydetti. Obama'nın, görüşmesinde Hu'ya, Çin'in para birimini daha esnek hale getirmesi yönündeki adımından duyduğu memnuniyeti aktardığını belirten Bader, "Başkan Obama, Çin'in dengeli ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında oynayabileceği role vurgu yaptı" diye konuştu.
Obama, Güney Kore Cumhurbaşkanı ile görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen G-20 zirvesi sırasında Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüştü. Obama, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında, Güney Kore'ye ait Cheonan adlı korvetin batırılmasıyla ilgili olarak, "Bu tür sorumsuz bir davranışın uluslararası arenada sonuçları olmalı" dedi. Güney Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi tarafından Kuzey Kore'yi kınayan bir açıklama yapılması için yürüttüğü çabalara ülkesinin tam desteğini dile getiren Obama, "Bu çabanın tam destekçisiyiz ve bunun doğru bir hareket olduğunu düşünüyoruz" dedi. Obama, ABD ile Güney Kore arasındaki askeri ittifakın önemini de vurguladı.
Güney Kore'ye serbest ticaret anlaşması için tarih
Görüşmede ABD ile Güney Kore arasındaki ticari bağları da geniş şekilde ele aldıklarını aktaran Obama, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması için yeni gayret göstereceğinin sözünü verdi. Obama, serbest ticaret anlaşması yolunda "metodik" olarak ilerleme sağlanması niyetini ortaya koyarak, Kasım ayında bir sonraki G-20 zirvesi için Seul'a düzenleyeceği ziyarete kadar tüm ayarlamaların yapılmasını istediğini, bu sayede bundan birkaç ay sonra konuyu Kongre'ye sunabileceğini belirtti. Başkan Obama, "Dolayısıyla hem güvenlik hem de ekonomi cephesinde dostluğumuz ve ittifakımız büyümeye devam ediyor" dedi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee de, Obama'nın serbest ticaret anlaşması konusunda bir tarih vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Lee, Obama ile Cheonan olayını konuştuklarını belirterek, "İki ülke olarak, Kuzey Kore'nin bize karşı saldırgan eylemlerinin önlenmesi için elimizden geleni yapacağımız ve bu olayın tekrarlanmaması için hızlı ve güçlü bir tepki vereceğimiz hususunda görüş birliğine vardık" diye konuştu.
Nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik küresel hedef doğrultusunda da ülkesi ve ABD'nin birlikte çalışacağını vurgulayan Lee, İran konusunu da ele aldıklarını, Obama'ya, bu konudaki hedeflerini destekleyeceklerine dair güvence verdiğini, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen yaptırım kararına da katkıda bulunacaklarını sözlerine ekledi.
Eylemciler Toronto'yu adeta savaş alanına çevirdi
Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen G-20 zirvesini protesto eden eylemciler, kenti adeta savaş alanına çevirdi. Gün içinde, önce barışçıl bir şekilde başlayan ve bir süre de öyle devam eden, binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü, gruptaki siyah giyimli bazı kişilerin polis araçlarını ateşe vermesi ve dükkan, kafe ve banka gibi yerlerin camlarını beyzbol sopaları ve çekiçlerle kırmasıyla şiddet gösterisine dönüştü. Göstericilerin medya araçlarına da zarar verdiği gözlenirken, bir dükkanı yağmalama girişiminde bulunuldu. Göstericiler, ateşe verdikleri polis araçlarının üzerinde tepinip, araçları parçalamaya çalışırken, bir gösterici, bir polis aracının kırılmış camına molotof kokteyli attı.
Polis, G-20 zirvesinin yapılacağı alana doğru ilerlemek isteyen bir grup göstericiyi geri çevirirken, bazı göstericiler polise şişeler fırlattı. Polisin, göstericileri dağıtabilmek için plastik kurşun da kullandığı ifade edilirken, gösteriler sırasında gün içinde 75 civarında kişinin tutuklandığı da gelen bilgiler arasında. Olaylar, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin liderlerinin G-20 zirvesi için toplandığı ve ikamet ettiği yerlerin sadece birkaç sokak ötesinde meydana geldi.
Toronto'nun bazı caddeleri ve metro durakları trafiğe kapatılırken, olaylar nedeniyle normal dönemde çok işlek olan kimi kesimlerin "hayalet caddelere" dönüştüğü, kafeler ve bazı işyerlerinin kapandığı gözlendi. Kentteki büyük bir alışveriş merkezi de olaylar yüzünden kapatılan yerler arasında. Bu tür şiddet içeren gösterilere ve bu derece büyük güvenlik önlemlerine pek alışık olmayan Toronto halkının, olanları şaşkın bakışlarla izlemesi dikkat çekti.
'Bunlar Torontolu olamaz'
Olaylarla ilgili olarak Kanadalı yetkililerden de ardı ardına açıklamalar yapılıyor. Toronto Belediye Başkanı David Miller, protestocuların neden olduğu olaylardan üzüntü duyduğunu söyledi. İnsanların herhangi bir konuyu protesto etmelerinin, en doğal haklarından biri olduğunu ifade eden Miller, "Yüzleri maskeli, yakan yıkan insanlar var. Bunlar Torontolu olamaz. Zaten 200 kişi civarındalar. Olanlardan üzgünüm" dedi.
Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Vic Toews de, "Bu görüntüler Kanadalılar için gerçekten şok edici. Kanadalılar, heyetler, medya ve uluslararası ziyaretçilerin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alıyoruz" diye konuştu. Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın sözcüsü Dimitri Soudas da, "İfade özgürlüğü demokrasimizin bir prensibi. Ancak bugün şiddete yol açan haydutlar hiçbir şekilde Kanadalılar'ın yaşam tarzını yansıtmıyor" ifadelerini kullandı. Toronto kentinde G-20 zirvesi nedeniyle, ülkenin farklı kentlerinden gelen takviyelerle birlikte 19 bin civarında polis yetkilisinin görev yaptığı, güvenlik harcamalarının 1,1 milyar doları geçtiği ifade ediliyor.
Zirveye katılan liderler onuruna resepsiyon verildi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılan liderler onuruna verilen resepsiyonda, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, İngiltere Başbakanı David Cameron, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile görüştü. Edinilen bilgiye göre, Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner, Başbakan Erdoğan'ın Latin Amerika ziyareti çerçevesinde planladığı Arjantin gezisini iptal etmesine neden olan olaylar konusunda Erdoğan'a üzüntülerini iletti. Cumhurbaşkanı Kirchner, Arjantin'de Atatürk Anıtı'nın açılışıyla ilgili ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Cameron'ı Türkiye'ye, Cameron da Erdoğan'ı İngiltere'ye davet etti. G-20 Zirvesi'ne katılan liderlerin eşleri de birlikte yemek yedi ve fotoğraf çektirdi. Liderler onuruna verilen konser öncesinde Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama ile bir süre sohbet etti.
Öte yandan, G-20 çerçevesinde ekonomi bakanlarının düzenlediği toplantıda, Güney Afrika Ekonomi Bakanı'nın, zirveye katılan bakanlara, bu ülkede düzenlenen Dünya Kupası'na da damgasını vuran üflemeli çalgı vuvuzela hediye ettiği öğrenildi.