"Bu sınav ÖSYM tarihinde kara bir lekedir"
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ''Milletin vicdanında geçerliliği olmayan bir sınavın inatla iptal edilmemesini kınıyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trİsmail Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, YGS'deki şifre skandalıyla ilgili incelemesini tamamladığını ve 1 milyon 700 bin adaya ait cevap anahtarlarının incelendiğini bildirdi. ÖSYM'nin, YGS sonuçlarını açıkladığını ve LYS başvurularının ise yarından itibaren başlayacağını belirten Koncuk, açıklamasında ''Skandallara doymayan ÖSYM'nin YGS'yi inatla iptal etmemesi ne anlama gelmektedir? Tümüyle şaibeye bulaşmış bir sınavın iptal edilmemesi büyük bir rezalettir'' ifadelerine yer verdi.
''Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soru kitapçıklarında adayların şifreleme yöntemi ile işlem yapmadığı ve sınavda şaibeli bir durumun söz konusu olmadığı kanaatine mi varmıştır?'' sorusunu yönelten Koncuk, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:
''Soruşturma henüz tamamlanmadan ÖSYM, YGS sonuçlarını niçin açıklamıştır? Ortada ÖSYM'nin bildiği ancak bizim bilmediğimiz ne vardır? Kamuoyu öncelikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından net bir açıklama beklemektedir. Savcılık, soruşturma ile ilgili tüm detayları en kısa sürede açıklamalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir.
Bu noktada adaylar ister şifrelemenin farkına varsın, ister varmasın şifrelemenin varlığı bile sınavı şaibeli hale getirir. Dolayısıyla böylesi bir sınavın sonuçlarına da asla güven duyulmayacaktır. ÖSYM'nin, sınav sonuçlarını açıklamak yerine, sınavı iptal etmesi gerekiyordu. Zira YGS milletin vicdanında geçerliliği olmayan bir sınav haline gelmiştir. Türk Eğitim-Sen olarak, milletin vicdanında geçerliliği olmayan bu sınavın iptal edilmemesini kınıyoruz. Bu sınav ÖSYM tarihinde kara bir lekedir.''
YGS'de mağdur olan ve dava açmak isteyen tüm öğrencilerin, Türk Eğitim-Sen Hukuk Bürosundan gerekli desteği alabileceklerini bildiren Koncuk, ''Gençlerimizin geleceği ile oynayan ÖSYM Başkanı Ali Demir'in büyük bir pişkinlikle görevinin başında durmasını anlayamıyoruz. Ali Demir ÖSYM'nin başında bulunduğu müddetçe ÖSYM'nin yapacağı sınavlara hiçbir şekilde güven duyulmayacaktır ve sınavlarda yeni skandallar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle Ali Demir istifa etmeli ve ÖSYM'nin başına Ölçme Değerlendirme konusunda uzman, işin ehli bir akademisyen atanmalıdır'' görüşünü savundu.
"ÖSYM Başkanı Ali Demir'i istifaya davet ediyoruz''
Eskişehir Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü Rıza Öztekin, ''Sayın ÖSYM Başkanı Ali Demir'i kurumsal görev anlayışı ve sorumluluğunun gereği olarak istifaya davet ediyoruz'' dedi.
Baro Başkanı da olan Öztekin, düzenlediği basın toplantısında, ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavı hakkındaki şifre iddialarının 1 milyon 700 bin genci ve ailelerini kaosa sürüklediğini belirtti. Öztekin, yetkililerin bu konuda yeterli ve net açıklamada bulunmadığını ileri sürdü.
Sınav belirsizliği hususunda yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını ifade eden Öztekin, şöyle konuştu:
''Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM, sınav hazırlamak konusunda ileri teknolojiyi kullanarak tüm imkanlarını seferber etmelidir. İlgililer ve YGS, maalesef daha birçok sınavda Anayasa'nın açık düzenlemesine uygun, şüphelere ve şaibelere yol açmayan bir sınavı yapmadıkları veya yapamadıkları, öğrencileri 'öğretim hakkından' yoksun bırakacakları için sorumludur. Ülkemizde sorumluluğun gereği yapılmamakta, kurumlara olana güven azalmaktadır.
YGS yetmezmiş gibi bir de Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) yaşananlar ÖSYM'nin kurum olarak zarar görmeye devam ettiğinin göstergesidir. Gelinen bu aşamada Birlik olarak Sayın ÖSYM Başkanı Ali Demir'i kurumsal görev anlayışı ve sorumluluğunun gereği olarak istifaya davet ediyoruz.''