Bu seçimde de yoklar

Partilerin kadına tavrı şaşırtmadı

İklim Öngel/Cumhuriyet

Kadınların eşitlik mücadelesinin simgeleşen tarihi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gözler partilerin yerel seçimlerdeki kadın adaylarına çevdildi. Siyasette ve yerel yönetimlerde “kadının adının olmadığı” gerçeği, siyasi partilerin netleşen listeleriyle bir kez daha ortaya çıktı. AKP yüzde 1.5, CHP yüzde 3.8, MHP yüzde 2.5 oranında kadın aday gösterirken, partiler büyükşehir statüsündeki illerden 9’unda kadın belediye başkan adayladı ile yarışa giriyor. 81 il içinde AKP yalnızca seçilmesi garanti gözüyle bakılan Gaziantep’ten eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i aday gösterirken, başka hiçbir il belediye başkanlığında kadın aday göstermedi. CHP’nin listesinde ise büyükşehir statüsündeki 2 ilde kadın belediye başkan adayı yer alırken, MHP büyükşehirler arasında yalnızca İstanbul’un Avcılar ilçesinde kadın adayla yarışa girecek. BDP ve HDP ise diğer partilerden farklı olarak “eşbaşkanlık” sistemiyle seçimlere hazırlanıyor. BDP 224 belediyenin 168’inde resmi aday ya da eşbaşkan adayı olarak kadınları gösterirken, Mersin ve Diyarsakır’da kadın adaylarla yarışacak. Kürt hareketinin batıdaki temsilcisi HDP de Antalya, Kocaeli, Sakarya, Muğla ve Tekirdağ belediye başkanlıklarında kadın aday gösterdi.

Partiler yerel seçim listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Partilerden ve partilerin resmi sitelerinden düzenlenen bilgilere göre kadın adayların azlığı yine dikkat çekiyor. Kadın adaylığı için kota uygulaması dahi koymayı gündeme getiren partilerin listelerinde kadınlara yer olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Listelere göre kadın adaylar iktidar partisi AKP’nin listesinde ancak yüzde 1.5 oranında yer bulurken, ana muhalefet partisi CHP’de bu oran yüzde 3.8, MHP’de ise yüzde 2.5 oldu.

AKP’de 15 kadın aday
AKP, yerel seçimler için toplamda 15 kadın aday gösterdi. Bu adaylardan yalnızca eski bakan Fatma Şahin, büyükşehir belediye başkanlığına aday olurken, diğer kadın adayların tümü ilçe belediyelerinde yarışacak. AKP İstanbul’da yalnızca Maltepe’de kadın aday gösterirken, Ankara’da ise Kalecik ve Güdül’de kadın aday gösterdi.

CHP’de 38 kadın aday
Ana muhalefet partisi CHP ise toplam 38 kadın aday gösterdi. Kadın adayların 8’i illerden seçime girerken, 2’si büyükşehir statüsündeki Şanlıurfa ve Aydın için yarışa girecek. CHP yerel seçimlere Ankara’dan yalnızca Pursaklar’da, İstanbul’da ise Avcılar ve Beyoğlu’nda kadın adayla katılacak.

MHP’de 25 kadın aday
MHP ise toplam 25 kadın aday gösterirken, bu adayların tümünün ilçe belediyelerinden olması dikkat çekti. Alınan en son bilgilere göre MHP, Ankara ve ilçelerinde kadın aday göstermezken, İstanbul Avcılar’da, İzmir’de Kiraz’da, Eskişehir’de Odunpazarı’nda kadınlarla yarışa giriyor.

BDP ve HDP’de eş başkanlık karışıklığı
Diğer partilere göre daha farklı bir uygulamayla seçime giren BDP, 224 belediyenin 168’inde kadınları resmi aday ya da eşbaşkan adayı olarak gösterdi. BDP, kadın adayları ile ilgili olarak “Bizim resmi rakamımız 168’dir” açıklamasını yaparken, YSK’ya sunduğu listede, büyükşehir statüsündeki illerden Diyarbakır ve Mersin’de kadın aday gösterdi. Kürt hareketinin batıdaki temsilcisi HDP ise, büyükşehir statüsünde en çok kadın aday gösteren parti oldu. HDP, Antalya, Kocaeli, Tekirdağ ve Muğla’da büyükşehir belediye başkanılğı için kadınlarla yarışacak. HDP ayrıca Sakarya’da da il belediye başkanılğı için kadın aday gösterdi.

Mevcut kadın başkan 26
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV), hazırladığı rapora göre, 30 Mart 2014 yerel seçimleri arifesinde Türkiye’nin 81 ili arasında yalnızca Tunceli ve Aydın’da kadın belediye başkanları bulunuyor. 24 kadın belediye başkanı ise ilçelerde hizmet veriyor. Belediyeleri yöneten toplam 26 kadının 12’si BDP, 6’sı CHP, 5’i AKP, 1’i DP, 1’i bağımsız ve 1’i de MHP’li.