Bu kota felç eder!

SGK’nin özel fizik tedavi merkezlerine getirdiği kota sınırlaması, felçli hastalar ile spastik çocukları mağdur ediyor.

Sibel Bahçetepe/Cumhuriyet

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) özel fizik tedavi merkezlerine uyguladığı kota, felçli hastalar ile spastik çocukları mağdur etti. Bu merkezlerde bir günde bakılması gereken felçli hasta sayısının 16’dan 8’e, spastik çocuklara uygulanması gereken seansın da 90’dan 30’a indirilmesi tepkilere neden oldu. Fizik Tedavi İşletmeleri Derneği (FİZDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “suiistimal” gerekçesi ile özel fizik tedavi merkezlerine uygulanan hasta kotasının kabul edilemez olduğunu belirterek “Türkiye’de acilen 10-12 bin fizik tedavi yatağına ihtiyaç varken bu sayı özel ve kamuda toplamda 2 binlerde. Zaten zor koşullarda tedavi olan hastalar, yeni düzenleme ile daha da mağdur oluyor. Yeterli denetimler yapılırsa suiistimallerin önüne geçilebilir” dedi.

Yaşlanan nüfusla birlikte her geçen gün fizik tedaviye ihtiyacı olan insan sayısı da artıyor. Türkiye’de son yıllarda özel fizik tedavi merkezlerinin açılması ile birlikte bu alanda dünya standartlarında hizmet vermeye başlandığı, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yaptığı düzenlemelerin hastaları ve sektörü olumsuz etkilediği belirtildi. FİZDER Başkanı Holoğlu, “Zaten yetersiz olan sayı, getirilen kota ile daha da küçülmüştür. Türkiye’de her gün 130-140 bin felçli hasta ortaya çıkıyor. Kamu kurumlarının fizik ve tedavi hizmeti yetersiz, yoğunluk çok fazla” dedi.

Hastalar nerede tedavi olacak?

Yapılan düzenlemeyi “skandal” olarak nitelendiren Holoğlu, Şeker Bayramı öncesinde yapılan bir başka değişiklik ile de spastik çocuklara özel merkezlerde verilen seansın 30 ile sınırlandırıldığını kaydederek “Bu hastalar nerede tedavi olacak” diye sordu. Holoğlu, özetle şunları kaydetti:

“Bu hastalar kamu hastanelerindeki yetersizlikler nedeniyle aylarca randevu sırasında beklemek zorunda kalacak. Kamuda yeterli sayıda bulunmayan hizmet noktası nedeniyle mağdur olan fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalarının özel sağlık kuruluşlarında tedavi olabilme imkânlarının engellenmesi anlaşılabilir bir durum değildir. Suiistimaller var diye faturasını tüm özel merkezlere çıkarmak doğru olmaz, yeterli denetimler yapılmalıdır. SGK ve Sağlık Bakanlığı, özel hastane ve merkezlerin önünü mevzuat düzenlemeleriyle kapatmaya devam ederse, Türkiye’ye olan hasta göçünün tersine döneceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”