Bu karışıklık kimseye bir şey kazandırmaz
C20 Başkanı Zeynep Bodur Okyay: Bu karışıklığın iş kadını olarak bana, bölge halkına, devlete kazandıracağı yoktur. Vergilerimle yapılan yatırımın baltalanması söz konusu.
Şehriban KıraçG20 ülkeleriyle diyalog kurması için oluşturulan Civil20 (C20-Sivil Toplum 20) Yürütme Kurulu Başkanı ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, son yaşanan şiddet olaylarından ekstra etkilendiklerini belirterek, “Bu karışıklığın iş kadını olarak bana, bölge halkına devlete kazandıracağı yoktur. İş kadını olarak benim vergilerimle yapılan yatırımın baltalanması sözkonusu” dedi.
Herkese görev düşüyor
Terör yüzünden normal hayat akışının olumsuz etkilendiğini, işleri zorlaştığını anlatan Bodur Okyay, “Ne ekonomi ne eğitim normal ilerlemiyor. Dur kalk insanın sinirlerini bozuyor. Hem planlarını yapamıyor. Planlarını yapamamak bir ülke için iyi değil. Herkesin aynı gemide olduğunun farkına varması gerekiyor. ‘Aha ben demiştim’ mantığı doğru değil. Olan ülkeye olacak. Kolektif düşünmek gerekiyor. Burada herkese sivil topluma, iş dünyasına, politikacılara görev düşüyor” açıklamasını yaptı.
Çatışmalar nedeniyle G20’nin iptal olur izlenimi almadıklarını kaydeden Bodur Okyay, “Bunu sekteye uğratmak kimseye bir şey kazandırmaz. Geciktiğimiz her sene maliyet artırır. Buna imkan vermemek gerekiyor” dedi.
Barışın herkese lazım olduğunu, muhaciliğin dünyanın en kötü şeyi olduğuna dikkat çeken Bodur Okyay, “Barış herkese her kesime lazım. Hangi politik görüş olursa olsun ülkenin iyiliği için hizmet etmek lazım. Böyle bir sağduyuda olmak lazım” ifadesini kullandı.
G20'nin 'sağduyusu' olacağız
Zeynep Bodur Okyay’ın başkanlığında 15- 16 Eylül tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Civil20 (C20- Sivil Toplum 20) zirvesine 52 ülkeden gelecek 400’e yakın sivil toplum temsilcisi katılacak. “Biz Diyoruz ki”sloganı ile değişik toplumsal kesimlerini bir araya getirecek olan zirve, sivil toplum kuruluşlarının öncelik verdiği ekonomik eşitsizliklere yönelik çözüm önerilerini masaya koyacak.
Zeynep Bodur Okyay’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’den 14 STK C20 için aktif çalıştı. 91 ülkede 388 sivil toplum kuruluşuna gidildi. 6 dilde hazırlanan bin 200’e yakın katılımcının görüşlerini alan bir anket yapıldı. Bu anket neticesinde C20’nin öncelikleri belirlendi. Bodur Okyay, “C20 G20’nin ‘Sağduyusu’ olmaya çalışıyor. Amacımız küresel sivil toplum temsilcileri ile bilgi alışverişinde bulunurken, ekonomik ve sosyal çözüm önerilerinin ve iyi uygulamaların katılımcılar arasında paylaşımının sağlanması ve Kasım ayında Antalya’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’nde en güçlü şekilde sivil toplumun sesini duyurabilmektir” dedi.
Benim için master tezi
Zeynep Bodur Okyay C20 dolaysıyla Paşabahçe’deki evinde 14 farklı sivil toplum kuruluşundan oluşan yürütme kurulunun (TÜSEV, İKV, Oxfam International, Türkiye, WWF-Türkiye, KAGİDER, TEGV, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye Avrupa Vakfı, Habitat Türkiye Kalkınma ve Yönetişim Derneği, KEDV, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, gözlemci olarak AÇEV ve TEMA Vakfı) üyeleri bilgilendirme toplantısı yaptı.
“C20 benim için master tezi gibi oldu diyen” Zeynep Bodur Okyay “Anladım ki ekonomi politikaları dünyayı bir yere getirmeye yetmiyor. İş dünyasının işçi dünyasının, kadın dünyasının karşılıklı birbirini anlaması gerekiyor. Bu süreçte diyaloğun ne kadar önemli olduğunu gördüm. C20’nin demokrasimiz açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. Sivil topluma G20’de daimi bir yer verilmeli. Karar alma süreçleri sivil topluma açık olmalı. Bunun için çalışıyoruz. 91 ülkede anketler yaptık. C20 olarak G20’nin sonuç bildirgesine girmek için Yönetişim, Kapsayıcı Büyüme, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilirlik olmak üzere 4 ana öncelik belirledik. Bu önceliklerden biriyle G20’nin sonuç bildirgesinde yer almak istiyoruz” dedi.
C20 nedir?
C20, 2013’te Rusya’nın G20 Dönem Başkanlığı ile beraber resmi bir katılım grubu olarak tanındı. Türkiye’nin 2015 G20 dönem başkanlığı nedeniyle C20’yi bu yıl Türkiye’de ki sivil toplum kurulusları üstleniyor. C20, küresel ekonomi gündemindeki konulara ve tartışmalara ilişkin STK’ların görüş ve önerilerini G20 ülke liderlerine aktarılması amacıyla faaliyet gösteriyor.