Bu kalemler tükenmez
25 yıl önce katledilen yazarımız Uğur Mumcu, büyük bir özlem ve gözyaşlarıyla anıldı.
cumhuriyet.com.trBombalı saldırı sonucu 25 yıl önce katledilen gazetemiz yazarı Uğur Mumcu Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen törenlerle anıldı. Mumcu’nun aracına bomba koyularak katledildiği sokakta yoğun güvenlik önlemleri altında toplanan yüzlerce kişi “Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok” sloganı ile bir araya geldi. Cumhuriyet’in usta yazarı Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te arabasına konulan bomba ile katledilişinin 25. yılında Ankara’da birçok etkinlikte anıldı. İlk tören Yenimahalle Belediyesi tarafından Batıkent’teki Uğur Mumcu Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Katledildiği günden itibaren her yıl Mumcu’nun mücadelesine sahip çıkan dostları ve okurları bu yıl da evinin önüne akın etti. Kar yağışı ve yoğun güvenlik önlemleri altında Uğur Mumcu Sokağı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi tek tek üstleri aranarak sokağa alındı. Mumcu’nun evinin önündeki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri, CHP Ankara İl Başkanlığı üyeleri ve Gençlik Kolları, Ankara Cumhuriyet Okurları, Birleşik Kamu İş, Eğitim İş ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.
Uğurlar olsun
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özgür ve Özge Mumcu ile birlikte Mumcu’nun katledildiği yer ile Faili Meçhuller Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı; Mumcu anısına mumlar yakıldı. Sanatçı Selda Bağcan, sözlerini şair Ali Çınar’ın “Uğurlar Olsun” ağıdı ile “Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor” türküsünü seslendirdi. Bağcan, anmaya katılanlar eşliğinde tamamladığı türkülerin ardından, “Keşke Uğur Mumcu ölmeseydi, aramızda olsaydı da bu türküleri yazmasaydık” dedi. Bağcan, anma programı öncesinde de Mumcu’nun evini ziyaret ederek eşi Güldal Mumcu ile çocukları Özgür ve Özge Mumcu bir süre sohbet etti. Bağcan ayrıca Mumcu’nun hâlâ katledilmeden önceki haliyle korunan, kırık kaleminin ve gözlüklerinin de sergilendiği çalışma odasını ziyaret etti.
Milyonlarca Mumcu
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) adına törende konuşan Şebnem Gürsoy, “Bir Uğur Mumcu gitti, milyonlarca Uğur Mumcu geldi. Onun düşüncelerini meslek ahlakını, anti-emperyalist duruşunu ve yurt sevgisini sahiplenen milyonlarca yürekle yeniden doğdu. Bugün onun söylediklerinin ne kadar doğru, onun tespitlerinin ne kadar isabetli olduğunu izleyerek görüyoruz. Ortadoğu, Türkiye ve emperyalizm hakkında yıllar öncesinden sanki bu günü görüyormuş gibi yazdıklarını ibretle okuyoruz. Kuşkusuz o yalnızca söylemekle kalmamış, özgür, demokratik ve laik bir hukuk devleti için canını ortaya koymuştu” dedi.
‘Mumcu uyarmıştı’
Gürsoy, Mumcu’nun yazılarından örnekler vererek “Mumcu cesur bir gazeteciydi. Gördüklerini, bildiklerini halkıyla paylaşmaktan asla korkmadı. Aldığı tehditlere rağmen asla yılmadı. Nerede bir haksızlık varsa Uğur Mumcu o haksızlığı yazdı. Nerede adaletsizlik, faşizm varsa Uğur Mumcu onun karşısındaydı. Düşüncelerinden ödün vermedi. O bize yalnızca gerçekleri anlatmakla kalmadı, bizi bugünler için uyardı. Ortadoğu’da oynanan oyunlar için uyardı. Elimizden alınmaya çalışılan laiklik ve demokrasi için uyardı. Bir gün herkese lazım olacak olan yargı bağımsızlığı için uyardı. Yok edilmek istenen parlamenter sistem ve hukukun üstünlüğü için bizi uyardı” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin bugünlerdeki gündemini Mumcu’nun yıllar öncesinden yazdığını belirten Gürsoy, usta gazetecinin “Ortadoğu bir barut fıçısına benzer. Ortadoğu’nun herhangi bir yerindeki savaş hiç umulmayan bölgelere de sıçrayabilir. Şimdilik böyle bir olasılık görülmüyorsa da Türkiye’yi bu savaşa sürüklemek isteyenler olabilir. Türkiye gittikçe arapsaçına dönen Ortadoğu’daki olaylara karışmamalıdır. Karışmak zorunda kalsa da bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce alınan önlemlerle sınırlı olmalıdır” cümlelerini hatırlattı. Mumcu’nun evinin önündeki anmanın ardından sevenleri, okurları Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü başında da karanfillerle Mumcu’yu andı.
Uğur Mumcu anıtı açıldı
Çankaya Belediyesi, Çukurambar semtinde Öğretmenler Caddesi üzerinde bulunan 60 bin metrekarelik parka Uğur Mumcu’nun adını verdi. Parkın içinde yapılan Uğur Mumcu Anıtı da dün törenle açıldı. Mumcu ailesi ve çok sayıda yurttaşın katıldığı törende konuşan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Mumcu’nun bütün zorlukların üstesinden gelen büyük bir yiğit, demekrot ve Atatürkçü olduğunu belirterek “Bozuk düzenin herbir parçasıyla ayrı ayrı uğraştı; yolsuzlukla, hırsızlıkla, mafyayla, terörle, bölücülükle, hainlikle, kirlenmiş siyasetle tek başına mücadele etti ama hiçbir zaman yılmadı, teslim olmadı ve hiçbir zaman kalemini halkı için kullanmaktan çekinmedi” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de Mumcu’nun onurlu gazeteciliğinin sadece Türkiye’de değil, Dünya’da da önemli bir simge olduğunu ifade etti. Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu, çok yakın bir mahallede oturduğunu belirterek, “2 yaşında bir oğlum var adı Uğur Deniz ve ben bu parka sık sık geliyorum, bu parkın adının Uğur Mumcu parkı olması benim için çok daha önemli ve özel oldu” dedi.
İzinde yürüyoruz
Evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993 yılında aramızdan ayrılan gazetemiz yazarı Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yılında İstanbul’da özlemle anıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube tarafından dün Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı önünde düzenlenen törene CHP İstanbul İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile TGS üyeleri katıldı. Törende konuşan TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, “Mumcu cinayetinin siyasiler tarafından verilen onca söze karşı aydınlatılamaması ve faillerinin yargı önüne çıkarılmaması tarihte kara leke olarak durmakta” dedi. CHP’li Yarkadaş ise Mumcu’nun anti - emperyalist ve Atatürkçü kimliğine dikkat çekerek “Yaşasaydı şu an iktidarı rahatsız edeceği için cezaevinde olurdu. Bugün Mumcu’nun arkadaşları bir komplo yüzünden bir yıldır cezaevinde. Ahmet Şık, Akın Atalay ve Murat Sabuncu Cumhuriyet gazetesinin çalışanları olarak Mumcu’nun izinden yürümeye ve ilkelerini yaşatmaya çalışıyorlar” dedi. TGS Başkanı Gökhan Durmuş ise “Mumcu’yu 25 yıl önce öldürdüler ama Mumcu’yu idol seçen yüzlerce gazeteci gerçeklerin peşinde halka doğru bilgiler aktarmak için çaba sarfediyor” diye konuştu. Konuşmaların ardından Mumcu’nun anıtına karanfiller konuldu.
Mumcu’lar yetiştireceğiz
Beşiktaş Kent Derneği üyesi bir grup da Beşiktaş’ta bulunan Uğur Mumcu Anıtı’nın önünde bir araya geldi. “Unutulmadı, unutulmuyor, unutulmayacak, Uğur Mumcu’yu saygıyla anıyoruz” yazılı pankart açan grup, Uğur Mumcu’nun fotoğrafının olduğu dövizler taşıdı. Beşiktaş Kent Derneği Başkanı Serdar Aslan, yaptığı açıklamada “Beşiktaş’ın en işlek yerlerinde birinde olduğu halde ülkemizin aydın değeri için yapılmış olan bu anıtın bugünkü hali için Uğur Mumcu’dan özür diliyoruz. Bir yenileme projesi başlatmış bulunmaktayız. Anıtın ve Mumcu’nun mesajlarının gelecek nesillere aktarılarak yeni Uğur Mumcular yetişmesini sağlayacağız” diye konuştu. CHP Maltepe İlçe Başkanlığı da önceki akşam, Mumcu’yu ölümünün 25. yıldönümünde düzenlediği bir panelle andı. Panele Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile birlikte CHP Maltepe İlçe Başkanı Engin Özkan, CHP Maltepe İlçe Kadın ve Gençlik Kolları ile birlikte Murat Aksoy, gazetemiz yazarları Aydın Engin ve Erdal Atabek katıldı. Erdal Atabek, “Ankara’da onun cenazesinin olduğu günü hatırlıyorum. 1 milyona yakın insan toplanmıştı o karlı Ankara sabahında. Eminim ki o güne kadar yazılarını okuyanlar bile yoktu o kalabalığın içerisinde ama neden oradaydılar? Çünkü, toplum yerine kimseyi koyamayacağı insanı yitirince üzülür, travma yaşar” dedi. Aydın Engin ise şunları söyledi: “Uğur’un en eski arkadaşı benim. Onunla Ankara Cebeci’de aynı evi paylaştık. 60’lı yıllardı. Ev dediğiniz de işte sıvası dökülen, kötü bir ev. Sonrasında maddi problemlerimiz çıktı ve taşındık, ayrılmak zorunda kaldık. Sonrasında Yeni Ortam Dergisi’nde aynı gün gazeteciliğe başladık. Sonrasında Cumhuriyet’e geçtik. O dönem Mahir Kaynak’ın MİT ajanı olduğunu da bizler ortaya çıkardık. Ancak bu konuda Uğur’un çalışkanlığını ve titizliğini asla yabana atamam. Halen bu haberimizle övünürüm.”
‘Mücadelesini yere düşürmeyeceğiz’
Gazetemizin bombalı suikast sonucu katledilen yazarı Uğur Mumcu, İzmir’de de bir dizi etkinlikle anıldı. Etkinlikte konuşan İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, “Mumcu, varlık sahibi olmayı değil, Cumhuriyetimizin, demokrasimizin varlığını sürdürmesini tercih etti. Kısa sürede ipliklerini pazara çıkardığı terör örgütlerinin bir numaralı hedefi olan Uğur Mumcu, karanlığı aydınlığa tercih edenlerce katledildi” dedi. Mumcu, Çiğli’de adını taşıyan mahallede, adını taşıyan parkta anıldı. Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, gazeteciliğin hâlâ riskli meslekler grubu içinde yer aldığına dikkat çekerek “Cumhuriyet ve demokrasinin ilelebet yaşaması için böyle korkusuz yazarlara ihtiyacımız var” dedi. Konuşmaların ardından Mumcu’nun büstü karanfillerle donatıldı. Mumcu, Güzelbahçe’de büstünün yer aldığı parkta da anıldı. Törene, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Atilla Sertel, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ile pek çok yurttaş katıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de yayımladığı mesajda “Faili meçhul cinayetlerle yaşamdan kopartılan Uğur Mumcu ve basın şehitlerimizi unutmayacağız. Onların verdiği özgürlük, laiklik, bağımsızlık mücadelesini yere düşürmeyeceğiz” dedi.
Türkiye Uğur Mumcu'yu özlemle andı... Milyonlar yine 'Uğurlar Olsun' dedi