"Bu haksız bir uygulamanın meşru kılınmasıdır"

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilişkin düzenlemenin kamuoyuna yansıtıldığı gibi 'devrim' niteliğinde değişiklikler içermeğini söyledi. Engin, kredi kartı ücretlerinin bu düzenlemenin içine alınmasının haksız bir uygulamanın meşru kılınması olduğunu belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilere yönelik olduğu iddia edilen uygulamaların, kamuoyuna yansıtıldığı gibi ''kredi kartı borçlularına müjde'', ''Kart borcuna büyük af'' ya da ''devrim'' niteliğinde değişiklikler içermediğini söyledi.

Engin, ''Bu uygulama, kredi kartı borçlarına taksit imkanı olduğu öne sürülen bir uygulamayı fırsat bilerek, önce kart verilirken bir kez, sonrasında ise 3 yılda bir alacağız denilmesinden sonra, yargı kararlarına rağmen kredi kartı ücretlerinin her yıl alınmasını meşru hale getirmek amacını taşımaktadır. Kredi kartı ücretlerinin bu düzenleme içine alınması haksız bir uygulamanın meşru kılınmasıdır'' dedi.

Merkez Bankası kayıtlarına göre nisan 2009 sonu itibariyle kredi kartı mağdur sayısı 1 milyon 80 bin 174 iken, olası uygulamadan yararlanacak kişi sayısının ise mayıs sonu itibariyle 874 bin 657 olarak açıklandığını dile getiren Engin, şunları kaydetti:
''Haziran 2003 tarihinde Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da kredi kartlarının kapsama alınmasıyla kredi kartı borçları yüzde 50 faiz, 12 taksit şeklinde yeniden yapılandırılmış. Ancak 300 bini aşkın kredi kartı mağdurundan sadece 40 bine yakını borçlarını tasfiye edebilmiştir. Yine Banka ve Kredi Kartları Kanununun yürürlüğe girdiği mart 2006 tarihinde ise borçların tasfiyesini amaçlayan benzer bir uygulamayla, yüzde 30 faiz, 18 taksit hakkı tanınmış, ancak bu uygulamadan yararlanma hakkı olan 752 bin mağdurdan, ancak 60 bin kişi borcunu tasfiye edebilmiştir. Sonuç tüketici yurttaşlar açısından hüsran olmuştur.''

 

"Tüketicileri mğdur eden öncelikli sorun fahiş temerrüt faizleri"

Öngörülen uygulama ile tüketicilerin mağduriyetlerine çözüm üretmesinin mümkün görülmediğini belirten Engin, kredi kartı kullanıcısı tüketicileri mağdur eden öncelikli sorunun dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen aylık yüzde 4,71 (yıllık yüzde 56,52) oranındaki fahiş temerrüt faizleri, bir diğer mağduriyet yaratan sorunun da ilgili tüm kanunların yasaklamasına karşın, bankaların bileşik faiz uygulaması olduğunu, bu uygulamalara son verilmedikçe yaşanan tüketici mağduriyetlerine kalıcı bir çözüm üretilemeyeceğini ifade etti.

Yasaya aykırı haksız uygulamaların ortadan kaldırılarak konuyla ilgili tüketici önerilerinin dikkate alınmasıyla, borçların yeniden yapılandırılmasına yönelik somut bir uygulamanın kredi kartı sorununa çözüm üreteceğini savunan Engin, ''Aksi durumda; kredi kartlarından kaynaklı yaşanan toplumsal kriz devam edecek, sorumlusu da yasalara aykırı uygulamalarıyla tüketici yurttaşı mağdur eden bankalar ve Bankalar Birliği olacaktır'' dedi.