Bu haftanın en iyisi ‘Mezuniyet’..
Sungu Çapan haftanın filmlerini değerlendirdi
Sungu ÇapanBirkaç yıl önce “4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün”le Cannes’da büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanarak tüm dünyada tanınan Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu’nun bu yılın Cannes festivalinde de en iyi yönetmen ödülüne layık görüldüğü son filmi “Bacalaureat- Mezuniyet”, 2 yerli, 4 yabancı filmin gösterime girdiği bu haftanın en iyisi sinema yazarlarının ortak kanısıyla. Konusu, hekim bir babanın saldırıya uğrayan kızının kazandığı İngiltere bursunu kaybetmemesi için lise bitirme sınavlarında yasadışı yollardan hile yapması olarak özetlenebilecek “Mezuniyet”, eski demirperde ülkesi Romanya’daki genel yozlaşma ve ahlaki çöküşe ilişkin gözlem ve saptamalarıyla ‘evrensel bir nitelik kazanan’, okkalı, oturaklı ve etkileyici bir dram. Romanya sinemasının umutlarından yönetmen Mungiu’nun yılın en çok ses getiren, başarılı filmleri arasında yer alacak “Mezuniyet”i, özenli anlatımı, başarılı senaryosu ve oyunculuklarıyla öne çıkan, meraklısına 2 saat boyunca süregelen bir paranoya ve gerilim duygusu da veren, görülesi bir Romanya Fransa ortakyapımı. Oyuncu kadrosunda hekim baba rolündeki Adrian Titieni’yle mağdure kızını canlandıran Maria Dragus’un öne çıktığı “Mezuniyet” tüm sinemaseverlere salık verilecek türden, sinefil’lik bir film kısacası.
Bir hokus pokus filmi
“Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?”
Yazar J. K. Rowling’i 2000’li yılların başından beri para ve ün sahibi yapan Harry Potter filmlerinin birincisinde bir ders kitabı olarak gördüğümüz “Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?-Fantastic Beasts and Where to Find Them”, Rowling’in H. Potter âlemindeki sihirli yaratıklar hakkında yazan Newt Scamander (“Danimarkalı Kız”dan anımsadığımız Oscar’lı İngiliz oyuncu Eddie Redmayne) adındaki bir kaşif-yazarın, 1926’nın New York’undaki yerel büyücü- cadı gruplarıyla başından geçen inanılmaz serüvenleri kaleme aldığı ansiklopedik gezi notlarından, David Yates’in yönetmenliğinde, Katherine Waterstone, Dan Fogler, Ezra Miller gibi ünsüz oyuncuların yanı sıra Colin Farrell, Jon Voight, Ron Perlman gibi ünlüleri de içeren, zengin bir kadroyla beyazperdeye uyarlanmış, bol özel efektli bir fantastik üstünyapım. Büyük olasılıkla tıpkı Harry Potter filmleri gibi gişede para basacak, popüler bir seriye dönüştürülecek bu bol büyülü, cadılı, hokus- pokus filmi, pek şaşırtmasa da seyircisine hayli göz boyayacak ve oyalayacak, 2 saati aşkın, eğlencelik bir kaçış vaat ediyor. Bize pek bir şey ifade etmese de öncelikle bu türün tiryakilerince kaçırılmayacak bir fantastik.
Korku filmi meraklılarına...
"Ölüm Alfabesi”
1960’larda, Los Angeles’ta düzmece ruh çağırma seansları düzenleyerek iki kızını büyütmeye çalışan, kocasını yeni kaybetmiş, dul bir annenin, giderek günün birinde gerçekten ruhların saldırısına uğramasını hikâye eden, Amerikan yapımı korku filmi “Ouija: Origin of Evil-Ölüm Alfabesi: Kötülüğün Başlangıcı”, 1914 yapımı korku filmi “Ouija”da anlatılan olayların öncesine uzanan, vasat bir yapım. Yönetmen koltuğunda Mike Flanagan’ın oturduğu “Ölüm Alfabesi” de ancak korku türü meraklısına öğütlenebilecek bir film.
Orta yaş romantizmi
Sinemamızın Mahsun Kırmızıgül gibi, eski şarkıcı, yeni oyuncu-yönetmen kuşağından Özcan Deniz’i, “Asmalı Konak” dizisinde birlikte oynadığı Nurgül Yeşilçay’la yıllar sonra yeniden bir araya getiren “İkinci Şans”, bildik klişelerin yinelendiği, yavan ve beylik bir orta yaş romantizmi filmi.