Bu festivale emek verdik
''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs'ta, emeğin beyazperdedeki festivali de izleyicilerle buluşacak. Dünyanın dört bir yanından gelen 50 filmin gösterileceği festivalde, Kot kumlama işçilerinin dramını işleyen 2009 yapımı iki belgesel de yer alacak.
cumhuriyet.com.trGelenekselleşen yarışmasız ve ücretsiz İşçi Filmleri Festivali'nin dördüncüsü, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs'ta İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı yapılacak.
Festival, Halkevleri, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (Türk-İş), Petrol-İş (Türk-İş), SES (KESK), sendika.org ve Türk Tabipleri Birliğinin katkılarıyla gerçekleştirilecek.
Onu konuğu İshak Işıtan
Festivalin bu yıl ki onur konuğu, 1980'li yıllardan beri Kanada'da yaşayan belgesel yönetmeni İshak Işıtan olacak. 2008 yapımı ödüllü ''Brukmanlı Kadınlar'' filmi festivalde gösterilecek Işıktan, İstanbul, Ankara ve İzmir'de film sonrası izleyicilerle söyleşiler yapacak.
Açılış gecesinde işçi türküleri
Festivalin açılışı dolayısıyla 2 Mayıs 2009 Cumartesi günü saat 19.30'da İstanbul Beyoğlu Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde bir gece düzenlenecek. Gecenin sunuculuğunu oyuncu Bennu Yıldırımlar yapacak. Yaptığı sinema ile emeğin yanında duruş sergileyen sanatçılara teşekkür plaketleri verilecek. Gecede, Şevval Sam ve Hilmi Yarayıcı işçi şarkı ve türküleri seslendirecek.
Büyük madenci yürüyüşüyle başlayacak
Festivalin açılışı, madencilerin büyük Zonguldak grevi ve yürüyüşünü konu edinen ''100 Bin Kişiydiler'' belgeselinin gösterimiyle yapılacak. Bu aynı zamandan filmin Türkiye galası olacak.
Dünyanın dört bir köşesinden 50 film
Festivalde bu yıl dünyanın dört bir köşesinden 12'si uzun metraj, 38'i belgesel olmak üzere toplam 50 film gösterilecek.
Ünlü işçi filmleri yönetmeni Ken Loach'un ''İşte Özgür Dünya'', İranlı yönetmen Bahman Gobadhi'nin ''Sarhoş Atlar Zamanı'', Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin işçi üçlemesinin ikincisi olan ''Ariel'', Robert Guediguian'ın ''Şehir Sakin'', Micheal Moore'un ''Sicko", Herbert Biberman'in 1954 yapımı işçi filmi klasiği ''Toprağın Tuzu'', Küba'lı yönetmen Rolando Almirante Castillo'nun ''Guantanamo Diye Bir Yer'' filmleri, festivalde gösterilecek 27 yabancı filmden bazıları...
Festivalde, Türkiye'den Köy Enstitüleri üzerine yapılan ''Mandolinli Kız'', Yavuz Özkan'ın ''Demiryol'', Şerif Gören'in ''Almanya Acı Vatan'', Duygu Sağıroğlu'nun ''Bitmeyen Yol'', Çağrı Kınıkoğlu ile Gloria Rolando'nun ''Nazım'ın Küba Seyahati'', Ethem Özgüven, Petra Holzer ve Selçuk Erzurumlu'nun kot kumlama işçilerini anlatan ''Silikozis'' filminin aralarında bulunduğu 23 film izleyicilerle buluşacak.
Gösterimler nerede?
Gösterimler, İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Yeşilçam Sineması, İstanbul Barosu, Kollektif Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nde yapılacak. Ayrıca Gültepe, Avcılar ve Soğanlı'da yaygın gösterimler gerçekleştirilecek.
Ankara'daki gösterimler ise Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara Barosu, TMMOB Mimarlar Odası'da düzenlenecek. İzmirli izleyiciler de Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Alsancak Kültür Merkezi, Gültepe Halkevi ve Çiğli Halkevi'nde gösterimleri izleyebilecek. Ayrıca üç kentte de birçok mahalle, sendika ve iş yerinde özel gösterimler yapılacak.
Kot kumlama işçilerinin dramı beyaz perdede
Festival, kot kumlama işçilerinin dramını işleyen 2009 yapımı iki belgesel ile güncel bir konuyu izleyicilere taşıyacak. Festival kapsamında, Türkiye'den gösterilecek belgesel ve kısa filmlerin yönetmenleri ile özel söyleşiler yapılacak.
Sinema atölyeleri
Festival kapsamında sinema atölyeleri de gerçekleştirilecek. ''Sonbahar'' filminin ödüllü kurgucusu Thomas Balkhenol'un katılacağı ve ''filmin kurgu süreci ve kurgu notları'', ''temel kamera bilgisi ve kullanımı'', ''senaryo ve sinematografinin temel kavramları'' gibi başlıkların işleneceği atölye çalışmalarına Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi katkı verecek.
Festival, üç büyük ildeki gösterimlerinin ardından yıl boyunca bir çok ilde tekrarlanacak.