Bu dünyanın kralı

Tutankamon, mezarının keşfedilmesinden yaklaşık 100 yıl sonra “Tutankamon: Firavunun Hazinesi” adlı sergiyle anılıyor. Sergideki, 50’den fazla eşsiz eser ise ilk kez Mısır dışında sergileniyor. 1967’de 1.2 milyon ziyaretçi ağırlayan serginin yine ziyaretçi rekoru kırması bekleniyor.

Ceren Çıplak Drillat

Bu dünyadan, yaşamdan sonraki “dünya”ya yolculuk eden Mısır firavunu Tutankamon’a eşlik eden hazinesi bizi bu sözlerle karşılıyor: “Gökyüzüne yükselmenin büyüsünü biliyorum.”

Mısır firavunu denince ilk akla gelenlerden Tutankamon, mezarının keşfedilmesinden yaklaşık 100 yıl sonra Paris’te, “Tutankamon: Firavunun Hazinesi” adlı sergiyle anılıyor. 1967’deki Paris sergisinde, 1.2 milyon ziyaretçiyle, “yüzyılın sergisi” olarak kabul edilen Tutankamon sergisi, 50 yıl sonra bugün yine Paris’te ziyaretçilerle buluşuyor. Ancak bu serginin bir özelliği var. Sergideki 50’den fazla eser ilk kez Mısır dışında sergileniyor.. Sergi açılmadan bir hafta önce 150 bin online bilet satılan ve “yılın kültür olayı” denilen bu serginin de ziyaretçi rekoru kırması bekleniyor.

150 eser...

15 Eylül’e kadar Paris’teki La Villette’deki Grande Halle’de izlenecek “Tutankamon: Firavunun Hazinesi” sergisinde, firavunun mezarından çıkan 150 orijinal eser sergileniyor.

Genç firavun tarafından kullanılan, aynı zamanda öbür dünyadaki hayatında da kullanacağına inanılan ve orada kötü ruhlara karşı koymak için mezar odasına konulan paha biçilmez eşyalarından bir kesit görüyoruz bu sergide. Bu hazinede neler mi var? Mezar odasının girişindeki iki gardiyan heykeli, savaş arabası, altın takılar, mobilyalar, heykeller, bastonlar, av yayları, eldivenlerden sandaletlere kadar genç firavunun koleksiyonundan kişisel eşyalar... Yaldızlı ahşap cenaze yatağı dikkat çeken eserler arasında. Altın yapraklarla kaplı bu tören yatağının, muhtemelen Tutankamon’un cenazesi için yapıldığı belirtiliyor. Yatağın aslan figürlü ayaklarının onu koruduğu ve yatağın kendisinin de diriliş fikrini temsil ettiği ifade ediliyor.

9 yaşında firavun

M.Ö. 1342 doğumlu Tutankamon, 9 yaşında firavun olur. Mısırda ilk kez tektanrılı Aten dinini kuran IV. Amenotep’in oğlu olan Tutankamon, babasının ölümünden sonra üvey kızkardeşi Ankhesenamen ile evlenerek tahta çıktı. Saltanatının ilk yıllarında, Mısır’ın, eski çok tanrılı dinine dönüş yaşanır. 

Tutankamon öldürüldü mü?

İlk olarak Tutankamon’un kafaya aldığı bir darbeden ötürü öldüğünü iddia edilmişti. Daha sonra DNA testleri, Tutankamon’un kemik hastalığıyla birlikte sıtma nedeniyle 19 yaşında öldüğünü ortaya koyuyor. 

Mumyanın laneti

Sergide, mezarın keşfine dair fotoğraf ve videoların yanı sıra çeşitli açıklamaların yer aldığı bilgiler de panolarda sunuluyor. Bunların en dikkat çekeni “Sahte Haberler: Mumyanın Laneti” başlıklı bilgi notu. Notta, Tutankamon’un mezarının keşfinden sonra konuyla ilgili birkaç kişinin ölmesi üzerine “mumyanın laneti” gibi pek çok hikâye üretildiği, bu hikâyelerin medya tarafından üretilen sahte haberler olduğu vurgulanıyor. 

İngiliz arkeolog Howard Carter, Krallar Vadisi’nde, 1922’de yağmalanmamış, mührü bozulmamış görkemli bir mezar keşfeder... Kısa ve görkemli olmayan bir saltanat süren genç firavun Tutankamon, 5 binden fazla parçanın ortaya çıkarıldığı, eşsiz hazinesinin keşfinden sonra bu dünyanın süperstarı olur! Tutankamon, bugün popüler kültürün de bir parçası... 

Sergi, daha sonra Londra’da ardından da Sydney’de izleyiciyle buluşacak. Diğer sergi rotaları ise henüz açıklanmadı. Sergi turu 2024’te sona erecek. Ardından eserler, Giza Piramitleri’nin yakınında açılacak olan yeni tasarım “Büyük Mısır Müzesi”nde yer alacak. Ve ilk kez Tutankamon’nun mezarı tüm içeriğiyle sergilenecek!

Sergilenen eserlerin her biri paha biçilmez ancak 800 milyon dolardan fazla bir miktarla güvence altına alındığı bilgisi de dikkat çeken bir ayrıntı. PARİS