Bu da ‘iade borsası’
DİSK yönetimin de seçilen Genel-İş Genel Başkanı Çalışkan, KHK ile ihraç edilenlerden bazılarının maddi ödeme karşılığı iade işe iade edildiğine dair duyumlar aldıklarını söyledi. Çalışkan, Urla’da kamulaştırılan arazi ile ilgili de Danıştay’a yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını belirtti.
Mustafa ÇakırSon genel kurulda DİSK yönetimine de seçilen Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, KHK’ler ile ihraç edilenlerin kamuya dönüşlerinde “iade borsası” oluşturulduğunu savundu. Çalışkan, “Maddi ödeme karşılığı iadeler yapıldığı bilgileri geliyor” iddiasında bulundu. Genel-İş, Urla’da 1975 yılında aldıkları denize sıfır konumdaki 61 dönümlük arazileri hakkında verilen acele kamulaştırma kararının iptali için de Danıştay’a başvurdu.
Remzi Çalışkan, gazetemizin Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş ile görüşen Çalışkan, çalışma yaşamına dair değerlendirmelerde bulundu. Çalışkan, AKP’li yöneticiler ile kayyımların olduğu belediyelerde çalışanlara yönelik baskı olduğunu söyledi. 4 bin üyelerinin KHK’ler ile ihraç edildiğine işaret eden Çalışkan, “Bu insanlar aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edildi. Bu insanlar hakkında kovuşturma, soruşturma yok. Ben bilmiyorum. Eğer varsa ben de öğrenmek istiyorum” dedi. İhraç edilenlerin sonrasında göreve iadeleri konusunda da Çalışkan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İhraç edilenlerin yeniden işe dönüşlerinde ‘iade borsası’ oluşmuş durumda. Maddi ödeme karşılığı iade işlemlerinin yapıldığı duyumlarımız var. Bu yönde bilgiler geliyor.”
Çalışkan, tüm baskılara karşın üye sayılarını 53 binden 103 bine çıkardıklarını söyledi. 12 Eylül öncesinde Abdullah Baştürk döneminde üye sayılarının 140 bin olduğunu belirten Çalışkan, hedeflerinin üye sayılarını ilk etapta 141 bine sonrasında da 200 bine çıkarmak olduğunu dile getirdi. Bergama Belediyesi’nde 3 üyelerinin işten atıldığını anımsatan Çalışkan, “Üyelerimiz arasında her düşünce ve inançtan insan var. Bergama’da olduğu gibi atılan arkadaşlarımıza yönelik mezhepsel yaklaşım olduğu duyumları alıyoruz. Bu çağda, bu ülkede bunlar yapılmamalı” dedi.
‘KIDEM KIRMIZI ÇİZGİMİZ’
Türkiye’de emeğe yönelik saldırıların olduğu süreçte, kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu, asla gerim adım atmayacaklarını kaydeden Çalışkan, DİSK’in son genel kurulunda emeğe yönelik tüm saldırılara karşı mücadele kararı aldıklarını söyledi. Çalışkan, emek karşıtı politikalara karşı duracaklarını, grev yasakları, enflasyon karşısında eriyen ücretler, açlık ve yoksulluğa karşı mücadele edeceklerini söyledi. Çalışkan, “Emeğe yönelik tüm saldırılara karşı alanlarda, işyerlerinde olacağız. Güçlü ses çıkaracağız” dedi. Ülkede çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 7 milyon işsiz bulunduğuna işaret eden Çalışkan, DİSK’in genç işsizlere de umut olması gerektiğini vurguladı.
DANIŞTAY’A DAVA
Çalışkan, Urla’da 1975 yılında aldıkları, 61 dönümlük arazilerinin acele kamulaştırma ile “gasp edildiğini” söyledi. Arazinin uluslararası şirketlere peşkeş çekileceğini dile getiren Çalışkan, “Burası işçilerin yanından bile geçemeyecekleri bir alan olacak. Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtık” dedi.