"Bu bir dayatma yasasıdır"

Muhalefet, "5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun"un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Muhalefet partileri adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Bu bir dayatma yasasıdır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Muhalefet partileri, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru dilekçesinde, CHP'den 97, MHP'den 65 milletvekili, DTP'den 20, DSP'den 8, Türkiye Partisi'nden 1 ve 5 Bağımsız Milletvekili olmak üzere toplam 196 milletvekilinin imzası bulunuyor.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, başvurunun ardından Anayasa Mahkemesi'nin önünde yaptığı açıklamada, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören yasanın iptali için, tüm muhalefetin arzusunu birlikte imza altına alarak Anayasa Mahkeme'sine müracaatta bulunduklarını söyledi.

Bu müracaatın, CHP'den 97, MHP'den 65, DTP'den 20, DSP'den 8, Türkiye Partisi'nden 1 ve 5 Bağımsız Milletvekili imzasını taşıdığını belirten Okay, hem MHP'den, hem DTP'den hem de DSP'den bir, iki milletvekilinin imza eksiğinin yurtdışında olmalarından kaynaklandığını ifade etti. Müracaatlarında Türkiye'nin menfaati, değerleri ve Suriye sınırı gibi hassas bir noktada yap-işlet-devret modeli altında, o sınırın yabancı ortaklıkların kullanıma açılmasını önlemeyi amaçladıklarını söyleyen Okay, söz konusu yasanın 1, 2 ve 3. maddeleri olmak üzere, 1 maddede 'tarımsal amaçlı' diye başlayan ibarenin, 3. maddede 'kullanım karşılığı' ibaresinin, 2. maddenin ise 1, 2. ve 3. fıkralarının tamamının iptalini istediklerini kaydetti. Okay, mayın yasasının iptalini isteme gerekçelerini ise şöyle sıraladı:
"Özellikle usul ve esası belli olmayan nasıl tasarruf edileceği belli olmayan ve Anayasa'nın başlangıç hükümlerinin 1. ve 5. paragraflarına, keza Anayasamızın 2. maddesine yani Cumhuriyetin niteliklerine, Anayasamızın 3. maddesine yani Devletin Bölünmezliğine, Anayasamızın 7, 8 ve 9. maddesine yani yasama, yürütme ve yargı yetkisine, Anayasanın 44. maddesi yani toprak mülkiyetine, Anayasanın 87. maddesi TBMM'nin yetki ve görevlerine, Anayasanın 138. maddesi mahkemelerin bağımsızlığına ilişkin Anayasa maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla bu başvuruda bulunduk."

 

"Bu bir dayatma davasıdır"

Türkiye'de tüm kesimlerin söz konusu yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu, ülke menfaatine ilişkin olmadığını ifade ettiklerini söyleyen Okay, "Bu bir dayatma yasasıdır ve bu yasanın içinde yap-işlet-devret modeli olmasaydı esasen bu yasanın çıkarılmasına da gerek yoktu. Siyasal iktidarın asıl amacı 2. madenin 3. fıkrasında yer lan yap-işlet-devret modelin devreye sokmaktır. Buna bizlerin, muhalefet partisinin, milletvekili arkalarımızın olur vermesi mümkün değildir" dedi.

Okay, dilekçeyi kendisiyle birlikte MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve CHP Ankara Milletvekili Tekin Bilgöl ile mahkemeye sunduklarını kaydetti.