Bu bakteri, som altın yapıyor

Kanadalı bilim adamları, suda çözünen altın zerrelerini mikroskobik som altın külçelerine dönüştüren bir bakteri türü keşfetti.

cumhuriyet.com.tr

"Nature Chemical Biology" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre "Delftia acidovorans" adı verilen bakterinin toksik olan altın iyonlarından kendisini korumak için salgıladığı özel madde, zehirli iyonları zararsız som altına çeviriyor.

Sudaki mikroskobik altın külçeleri üzerinde hep aynı bakteriye rastlanmasından hareket eden bilim adamları, bakteri tarafından salgılanan metobolitin hem bakteriyi zehirli altın iyonlarından koruduğunu hem de biyomineralleşme sonucu iyonların som altın külçelerine dönüşmesini yol açtığını ortaya çıkardı.

"Delftibactin A" adı verilen metobolit, altının biyomineralleşme sürecini oda sıcaklığında ve ph nötr ortamda sadece birkaç saniye içinde tamamlıyor.

Ontario'daki McMaster Üniversitesi'nden Nathan Magarvey, çalışmanın laboratuvar ortamında sudan altın üretmek için bakterilerin kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için yapılmadığına dikkati çekti. Magarvey, yine de böylesi bir sürecin olanaklı olduğunu sözlerine ekledi.

Daha önce yapılan çalışmalar "Ischiadicus metallidurans" adlı başka bir bakterinin, kendisini altının zehirli etkilerinden korumak için altın iyonlarını hücrelerinde depoladığını göstermişti.

Bakteriler, büyümek ve yaşam döngülerini tamamlamak için demir gibi bazı metallere gereksinim duyuyor. Altın, gümüş gibi metaller ise bakterilerin ölümüne neden oluyor.

Suda çözünen altın iyonları, okyanuslarda, yeraltı sularında ve diğer doğal su kaynaklarında bulunuyor.

Hem toprakta hem de suda bulunan Delftia acidovorans bakterilerinin neyle beslendiği ise henüz gizemini koruyor.