"Bu bakan, kadın hakkını savunamaz"

Kadın örgütleri, yeni Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na Ensar skandalı, Müftülük Yasası gibi konularda yaptığı açıklamalarla tepki toplayan KADEM ve Kadın Birliği Platformu’na üye olan Zehra Zümrüt Selçuk’un getirilmesine sert tepki gösterdi.

Seyhan Avşar

Aile ve Sosyal Politikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının birleştirilmesini de eleştiren kadınlar, “Bizler Kadın Bakanlığı’nın yeniden kurulmasını talep ederken, bu bakanlık kurulmadığı gibi başka bir bakanlıkla birleştirildi. Nüfusun yarısı olan kadınların sorunları çok, çözüm üretecek Bakanlığı ise yok” ifadelerini kullandı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, KADEM’i eleştirerek, “Bu dernek iktidar yanlısı, iktidarın kadın meselesine bakışıyla aynı yerden bakan bir kadın derneği olarak kuruldu. Amaç diğer kadın örgütlerinin baskı gücü oluşturmasını engellemek, iktidarın çıkardığı yasalara onay verecek bir kadın yapısı oluşturmaktı” dedi. “Aile Bakanlığına KADEM’den birinin atanmış olması, diğer tüm bakanlıklar gibi kendisi ile aynı düşünen, kontrolü altında bulunan, tüm yasal düzenlemelerine ve fiili uygulamalarına karşı çıkmayacak onay verecek bir kişinin atanması anlamına geliyor. Bu nedenle bizim açımızdan yapılan atama kadın haklarını savunan değil, kadın düşmanı politikaların devam edeceğini gösteren bir atamadır” diye konuştu. Gülüm, Kadın Bakanlığı’nın da uzun süredir iktidarın hedefinde olduğunu da anımsatarak, kadını yoksayan anlayışın kendini bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

‘İktidara uygun bir isim’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, yeni Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un iktidara uygun bir isim olduğuna dikkat çekti. Kav, “Kadınları ‘fıtratları’ gereği her şeye razı etme hedeflerine uyum gösterecek bir ismi bu göreve getirdiler. Ayrıca bu isim yeni dönemin modernlikten uzak, monarşik, feodal özelliklerinin bir sembolü; eski bakanın kızı. Bu tercih, liyakât ve beceriye göre değil akrabalık ve ranta, kara dayalı görevlendirme yapmanın sembolüdür. Ancak bizler her şeye karşın yine de kendisinden görevini yapmasını bekliyoruz, sakın ‘Bir kereden bir şey olmaz’ demeye kalkmasın. Kadın mücadelesi hesap sormak için bir nefes arkasında olacaktır” dedi. İstanbul Kadın Kuruluşları Koordinatörü Nazan Moroğlu ise çağdaşlığın, demokrasinin ve sürdürülebilir kalkınmanın temel kriterlerinden birinin kadın erkek eşitliği olduğunu anımsatttı. Kadın Bakanlığı’nın yeniden kurulmasını talep ettiklerini anımsatan Moroğlu, “Bu bakanlık kurulmadığı gibi başka bir bakanlıkla birleştirildi. Nüfusun yarısı olan kadınların sorunları çok, çözüm üretecek bakanlığı ise yok” dedi. Mor Dayanışma üyesi Gamze Özkök de KADEM çıkışlı bir bakandan beklentileri olmadığını söyledi