Brunson AYM'ye başvurdu
ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuruda bulundu.
Alican UludağABD ile Türkiye arasında krize neden olan ve İzmir’de ev hapsinde tutulan Rahip Andrew Craig Brunson, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde, Brunson’ın ev hapsi kararının kaldırılması istendi. Brunson’ın yurtdışı çıkış yasağıyla, seyahat özgürlüğü hakkının da ihlal edildiği belirtilen dilekçede, Amerikalı rahip hakkında ifade veren gizli tanık Dua’nın “Yenidoğuş kilisesine gidip gelen ve orada insanları dolandırdığı için kovulan bir kimse” olduğu iddia edildi.
12 Ekim’de İzmir’de duruşması görülecek olan Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, dün AYM’ye müvekkili adına bireysel başvuruda bulundu. Dilekçede, Brunson’ın genel olarak anayasanın 19. maddesindeki “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesindeki “Özgürlük ve güvenlik hakkı”nın ihlal edildiği belirtildi. 7 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklanan Bruson’ın, 25 Temmuz 2018 tarihinde ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edildiği anımsatılan dilekçede, başvurucunun gözaltına alınmasından bu yana 2 yıla yakın bir süre geçtiği kaydedildi. Dilekçede, “Başvurucunun tutukluluğunun ve sonrasında konutu terk etmeme yönündeki kararı hukuki olmadığı gibi makul süreyi de aşmıştır. Özgürlüğünün bu şekilde sınırlanmasının makul ve kabul edilebilir hiçbir hukuki gerekçesi, geçerli bir sebebi bulunmamaktadır. Özgürlüğünün kısıtlanması tamamen hukuka aykırı olup kısıtlanma süresi, Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine aykırı olarak makul süreyi aşmıştır” denildi.
Ev hapsi hukuka aykırı
Anayasanın 19. maddesinden hareketle Bruson’ın kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiği belirtilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Müvekkil sanığın uzun süre özgürlüğünden mahrum bırakılması sonrasında ev hapsi şeklinde adli kontrol hükümlerinin uygulanması, kişi özgürlüğü hakkının açık ihlalidir. Müvekkil sanık suçsuz yere yaklaşık iki yıl özgürlüğünden yoksun bırakılmıştır. Yapmış olduğumuz başvurular sonrası ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı kararı verilmesi hukuka aykırıdır. Sanığın ev hapsinde tutulmasını gerektirecek herhangi bir delil mevcut değildir. Ev hapsi kararının uygulanabilmesi için kuvvetli suç şüphesinin bulunması gerekir. Tüm dosya kapsamında müvekkil sanığın kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu iddia etmek mümkün değildir.”
Gizli tanık dolandırıcı
Dilekçede, Brunson’ın iddianamesinde, “Örgüte üye olmamakla beraber, devletin gizli kalması gereken belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasına işaret edilerek, “Tüm bu suçlamaların dayanağı ‘Dua’ kod adlı gizli tanık müvekkilimin görev yaptığı kilisenin üyesi değildir. Uzun zaman önce Yenidoğuş kilisesine giden ve orada insanları dolandırdığı için kovulan bir kimsedir” denildi.
Diyalog sürecek ABD’nin NATO nezdindeki Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison kendisine sorulan, Rahip Brunson nedeniyle ABD-Türkiye arasında tırmanan gerilimin NATO’daki işbirliğini nasıl etkilediğinin sorulması üzerine, “Türkiye üye olduğundan bu yana ittifakımızın tüm misyonlarına destek verdi. Muhakkak ki görüş ayrılıklarımıza rağmen birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve bu diyaloğumuzu da sürdürmeyi umuyoruz” yanıtını verdi.
|