Brüksel’de özgürlük rüzgârı

Sanatçı ve gazeteciler ‘özgür mikrofon’ eyleminde Cumhuriyet’e sahip çıktı.

cumhuriyet.com.tr

Gazetemizi susturmaya yönelik operasyon Belçika’nın başkenti Brüksel’de de protesto edildi. Brüksel’deki CHP Belçika Birliği lokalinde düzenlenen ‘Özgür Mikrofon’ etkinliğinde buluşan yüz kadar müzisyen, sanatçı, şair, yazar, çizer, gazeteci, demokrasi ve basın özgürlüğüne sahip çıkarak “Cumhuriyet’in yanındayız, tehlikenin farkındayız” dedi.

Hollanda’dan şair ve yazarlar İbrahim Eroğlu, Haydar Eroğlu ve Tuncay Cinibulak’ın da katıldığı etkinlikte çizer İsmail Doğan ve Erdinç Utku’nun birlikte hazırladığı 38 karikatürün ve 10 aforizmanın bulunduğu Cumhuriyet ve basın özgürlüğü konulu sergi açıldı. Tanar Çatalpınar etkinliği türküleri ile renklendirirken 1966 yılında Belçika’da ilk Türk tiyatrosunu kuran 74 yaşındaki tiyatrocu Mustafa Zıngır küçük bir skeç sahneledi. Muhammed Gündoğdu’nun baskıcı rejimleri eleştiren tek kişilik gösterisi ise beğeniyle izlendi. Nihat Kemal Ateş, Haydar Eroğlu ve Tuncay Cinibulak şiirleriyle, İbrahim Eroğlu ise şiir ve fıkraları ile Cumhuriyet ile dayanışma sergiledi.

Etkinlikte, CHP Belçika Birliği Başkanı İsmet Yılmaz, CHP Parti Meclisi’nin 7 Kasım’da yaptığı toplantının ardıdan açıkladığı gazetemize yönelik operasyonla ilgili bildiriyi okudu. Eski birlik başkanı Zuhal Kayhan yaşananlara karşı birlik çağrısı yaparken CHP Belçika Kadın Kolu Başkanı Sare Şahbaz, Belçika’da demokratik bir ortamda yetiştiğini bu nedenle Türkiye’de yaşananları anlamakta daha fazla zorlandığını söyledi. Akrostiş sanat edebiyat dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gülcan Kahraman, Belçika Aydın Haber dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celil Gündoğdu ve Binfikir gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serpil Aygün “basın özgürlüğünün önemini” vurguladı. Karikatrist İsmail Doğan, tüm demokratik güçlerin baskı rejimine karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Aktör stüdyo Atölye Yöneticisi Cafer Işın yaptığı konuşmada, Ferhan Şensoy’un “Çok faşist bir yağmur yağıyor, sanırım bir kocaman şemşiyenin altında toplanmanın zamanı” sözünü hatırlattı. Belçika’da Lise eğitimine başlayan küçük Deniz’in Fransızca ve Türkçe olarak okuduğu Nazım Hikmet’in “Kız Çocuğu” şiiri büyük ilgi gördü.

Demokratların görevi

Mazeretleri nedeniyle etkinliğe katılamayan Halk Ozanı Lütfü Gültekin ve gazeteci yazar Doğan Özgüden etkinliğe birer mesaj gönderdi. Özgüden mesajında “Cumhuriyet’in direncine destek olmak her demokratın ve basın özgürlüğü savunucusunun görevidir” dedi.

Özgür Mikrofon etkinliğini düzenleyen ve Ülkü Yıldırım ile birlikte sunan Erdinç Utku ise “Cumhuriyet Gazetesi Türkiye’de sadece ama sadece gazetecilik yapan, halkın bilmesi gerekenleri saklamadan halkına duyuran, görülmesi istenmeyeni haberlerine yansıtan, ciddi ve objektif bir yayın organıdır. 1992 yılından beri yazı ve haberlerimle emek verdiğim Cumhuriyet’e sahip çıkmayı görevim olarak gördüm. Basın özgürlüğü ihlallerine sesini çıkaranlar var. Susanlar var. Güçlünün, iktidarın yanında olanlar var, zayıfa ve ezilene sahip çıkanlar var. Korku imparatorluğunun Belçika yansımalarının yarattığı olumsuz havaya rağmen Cumhuriyet’e destek olmaya gelerek olumlu hava estiren ve umut yeşerten tüm Cumhuriyet dostlarına selam olsun” dedi.