Brüksel'de hedef Yunanistan’ı kurtarmak

Sığınmacı zirvesinin taslağında Yunanistan’ı korumak için alınacak önlemler var, fakat Türkiye’ye verilen vize serbestisi sözü ve Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine yönelik ifade yok.

Duygu Güvenç

Türkiye-AB arasında ilki Kasım ayında yapılan zirvenin ardından Brüksel bugün ikinci zirveye ev sahipliği yapacak. Ancak bugün bir karar ya da sonuç bildirgesi çıkmayacak. 29 lider sadece bir basın açıklaması yapacak. Cumhuriyet’in ulaştığı o açıklamanın taslağında Türkiye ile yapılan zirvenin ardından vize serbestisinin sağlanması ve Türkiye’nin AB’ye katılımı yönünde bir ifade yansımazken, AB’nin “Yunanistan’ın yanında olduğu ve elinden geleni yapacağı” birçok defa tekrarlandı. Acil olarak insani sorunlara el atılacağı belirtilirken, konsey’in kararı Mart ayından önce kabul etmesi istendi. Yunanistan’a sınırlarının kontrolünde ek yardım desteğinin de vurgulandığı açıklamada Frontex’in yapacağı çağrıya 1 Nisan’a kadar yanıt verilmesi istendi. Açıklamada Yunanistan’ın ekonomik nedenle göçenleri Türkiye’ye geri yollaması ve 1 Haziran’dan itibaren de Türkiye’nin AB ile Geri Kabul Anlaşmasını hayata geçirmesi gerektiğine işaret edildi. Türkiye’den Suriyeli mültecileri yeniden yerleştirme programına uyması istenirken kısa açıklamada Türkiye’den çok Yunanistan için alınacak önlemler sıralandı.

Brüksel’de üçlü zirve

Brüksel’e giden Başbakan Davutoğlu, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü yaptı. Davutoğlu, güne yarın İzmir’de ağırlayacağı Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la başlayacak. Ardından AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlementosu Başkanı Martin Schulz ile görüşecek.