Brown gafını unuttu
İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown, dün bir kadın seçmenle ilgili yaptığı "bağnaz kadın" gafından sonra bugün, "dün dünde kaldı, bugün ülkenin ekonomisinin geleceğini konuşmak istiyorum" dedi.
cumhuriyet.com.trİngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown, 6 Mayıs'ta ülkede yapılacak genel seçime yalnızca bir hafta kala dün, seçim gezileri sırasında partisinin kampanyasını gölgeleyecek bir gaf yapmış, ülkenin Rochdale bölgesinde 66 yaşındaki Gillian Duffy adlı kadın seçmenle sohbetinin ardından makam aracına binen ve yakasındaki mikrofon açık olan Brown'un asistanıyla konuşması ve kadın seçmen hakkında "bağnaz" yakıştırması kameralara yansımıştı.
Olayın ardından, hayatı boyunca İşçi Partisine oy verdiğini söyleyen Duffy'nin evine giderek özür dileyen Brown'un bu gafı bugünkü İngiliz gazetelerinin hemen hemen hepsinde birinci sayfada yer aldı. Çoğu gazete genel seçimle ilgili yapılan kamuoyu yoklamalarının kiminde ikinci, kiminde ise üçüncü sırada yer alan Brown liderliğindeki İşçi Partisinin, bu gafın ardından daha fazla oy kaybedebileceği yorumunu yaptı.
Seçimin kilit konusu ekonomi
Bu arada, İngiltere'de ilk kez bu seçimlerde yapılan, siyasi parti liderlerinin katıldığı televizyondan canlı yayımlanan tartışma programlarının üçüncüsü ve sonuncusu bu akşam yapılacak.
Brown, Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg BBC'de yayımlanacak programda ekonomiyi tartışacak.
Başbakan Brown dün yaptığı gafı geride bırakmak istediğini ima eden "dün dünde kaldı, bugün ülkenin ekonomisinin geleceğini konuşmak istiyorum" ifadesini kullandı. Bu akşamki tartışma programının hararetli geçmesi bekleniyor.
Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen, resesyona ilk giren ve geçen Ocak ayında en son çıkan ülkeler arasında bulunan İngiltere'de ekonomi, siyasi partilerin seçim kampanyalarının kilit konusu oldu.
Muhalefet partileri, İşçi Partisini ve Brown'u ülkenin ekonomisini iyileştirememekle suçluyor. Brown ise Muhafazakar Partinin, iktidara gelirse kamu hizmetlerinde kesintilere gideceğini savunuyor.
İşçi Partisi seçilmesi durumunda, ülkede vergilerin artırılmasını ve bütçe açığının azaltılmasını planlıyor. Geçen ay sonunda açıklanan 2010 yılı bütçesiyle İşçi Partisi bütçe açığını 4 yıl içinde yarı yarıya düşürme ve ülkenin büyüme oranını yüzde 3,5'e çıkarma vaadinde bulunuyor. İşçi Partisi ayrıca, 2011 yılıyla birlikte sigorta priminde artış yapmayı planlıyor.
Muhafazakar Parti bir diğer adıyla "Tory"ler ise, ülkenin ekonomik büyüme tahmininin gerçekçi olmadığını savununyor ve İşçi Partisini vergileri ve borçları artırmakla eleştiriyor. Muhafazakarlar ayrıca, İşçi Partisinin 2011'de sigorta priminde yapmayı planladığı artışı azaltacaklarını söylüyor.
Liberal Demokratların lideri Clegg ise, partisinin önceliklerini harcamalarda kesintiye giderken, hizmetlerin korunması, belediye vergileri yerine yerel kazanç vergisinin oluşturulması olarak sıralıyor.
İngiliz seçmenler tam bir hafta sonra, 6 Mayıs Perşembe günü sandık başına gidecek. Mevcut kamuoyu yoklamaları ülkedeki hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağını, koalisyon hükümetine gidileceğini ortaya koyuyor.