''Braille Alfabeli organik poşetler'' geliyor

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Satıcılar Federasyonu, doğada çözünebilen ve kanserojen içeriği olmayan poşet kullanımı konusunda ilk adımı attı.

cumhuriyet.com.tr

TÜSPAF, Braille Alfabeli organik poşet üretim konusunda Sokak Sanatları Açık Hava Reklamcılık ve Medya Hizmetleri AŞ ile protokol imzaladı.

Protokole ilişkin TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, projeyle pazarlarda geri dönüşümden elde edilen poşetlerin kullanılmaması yönünde önemli bir adım attıklarını belirtti.

Çakman, böylece birinci hamur kaliteden ve kanserojen içeriği olmayan poşet üretimine başlanacağını ifade ederek, 5957 sayılı Haller Kanunu uyarınca 2014 yılından itibaren geri dönüşümden elde edilen poşetlerin pazarlarda kullanılamayacağını, organik poşet kullanımının zorunlu hale geleceğini hatırlattı.

Mehmet Çakman, 1 Ocak 2013'ten itibaren federasyona bağlı ülke genelindeki 94 meslek kuruluşuyla ürettikleri yeni poşetleri kullanacaklarını belirterek, ''Üretimde üniversiteler de görev alacaktır. Bu poşetler, federasyonumuza bağlı meslek kuruluşlarımız aracılığıyla Türkiye genelindeki bütün pazarcı kardeşlerimize dağıtılacaktır'' dedi.

''Bu alanda üretim yapan kuruluşları projeye çekmek için bir girişiminiz oldu mu?'' sorusunu Çakman, ''Proje dahilinde kimseyi dışlamayı düşünmedik. Bu alanda üretim yapanlar bizimle rekabet edebileceklerse ederler. 2014 yılından itibaren üniversiteler aracılığıyla başka tür poşet satanların poşetlerinin de tahlillerini yapacağız. Sağlıklı ve kaliteliyse onlar da satsın. Önemli olan esnafın, her iki taraftan da ucuza mal alması'' şeklinde yanıtladı.

Çakman, poşetlerin sadece organik olmasıyla değil, üzerinde yer alacak kamu spotlarıyla da önemli bir işlevi yerine getireceğini ifade ederek, ilk olarak belirledikleri 13 büyükşehirde projeye başlayacaklarını, daha sonra da Türkiye'nin tamamına ulaşmayı amaçladıklarını dile getirdi.

''Velinimetlerimiz olan müşterilerimize kaliteli ürünleri kaliteli poşetlerde sunacağız'' diyen Çakman, bir kamu kuruluşu gibi hareket ederek, üretilen poşetleri kar amacı gütmeden pazarcılara satacaklarını söyledi.

Halkın rahatlıkla kullanabileceği poşetler üretme amacında olduklarını aktaran Çakman, projeden nihai tüketicilerin yaralanmasının asli amaçları olduğunu dile getirdi.

Her pazarcıya farklı seri numaralı poşetler

TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, poşetlerin organik olmasının yanı sıra üzerinde ''Braille Alfabesi'' de bulunacağına dikkati çekti.

Poşetlerin seri numaraları olacağını belirten Çakman, ''Her pazar sergisine farklı seri numaralı poşetler verilecek. Bu sayede müşterinin ürününün takibi yapılacak. Müşteri ürünle ilgili şikayeti olduğunda hangi sergiden ne aldığını ispatlayabilecek'' ifadelerini kullandı.

Poşetlerin şu an piyasada satılanlardan daha ucuz olacağını bildiren Çakman, poşetlerde kamu spotlarının yanı sıra TÜSPAF ve söz konusu meslek birliğinin logosunun de yer alacağını söyledi.

Braille Alfabeli pazar poşetlerinin patentini elinden bulunduran Sokak Sanatları Açık Hava Reklamcılık ve Medya Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğdu da ''Çalışanlarımız da dahil olmak üzere yaptığımız işlerin inovatif olmasına özen gösteriyoruz. Buradan hareketle Braille Alfabesi kullanılan poşet çıkarma düşüncemiz oldu. TÜSPAF, Braille Alfabesi'ni ön planda tutarak teklifimize sıcak baktı, biz de elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu söyledik'' dedi.