Bozcaada’da caz artık ‘erişilebilir’
Son olarak Avrupa Caz Ağı’na katılan festival, bu sene iki önemli projeyle dikkat çekiyor. Engelli bireylerin iyi bir festival geçirmesi için özel bir danışmanlık alındığını ifade eden yetkililer, festivalin atıkları konusunda da çözüm üretiyor.
ORHUN ATMIŞBozcaada Caz Festivali bu yıl 19 - 20 - 21 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek. Sayılı günlerin kaldığı festival bu sene, içerisinde Londra Caz Festivali, Kopenhag Caz Festivali ve Bimhuis Amsterdam gibi 35 farklı ülkeden organizasyonların, kuruluşların ve girişimcilerin olduğu Avrupa Caz Ağı’na katılmıştı. Festival sahnesinde ise Londra’dan çıkan ve çağdaş cazın heyecan verici yeteneklerden biri olarak görülen davulcu Yussef Dayes, yerli isimlerden Birsen Tezer, blues ve caz müziği Anadolu’nun tarihi ile sentezleyen Erkan Oğur Anatolian Blues Project gibi isimler yer alıyor. Bozcaada Caz Festivali kurucu ortaklarından Gizem Gezenoğlu ve Allaturca Music kurucu ortaklarından Doğukan Çokşeker ile festivali konuştuk.
- Bozcaada Caz Festivali bu yıl Avrupa Caz Ağı’na katıldı. Bunun festivale faydası ne olacak?
Gizem Gezenoğlu: Festival olarak, caz ve doğaçlama müzik türlerinde Avrupa’daki kültür politikalarının temsil edildiği, senelik toplantılarda bilgi ve deneyim alışverişinin yapıldığı, çalışan değişim programlarıyla kültürlerarası diyaloğun ve hareketliliğin desteklendiği bu ağ içerisinde vizyonumuzu ve deneyimimizi paylaşma zemini bulacağız, bizce en büyük faydası bu olacak. Ağ içerisindeki diğer üyelerle yaratıcı, çağdaş cazı ve doğaçlama müziği korumak üzerine politikalar geliştirmek ve Avrupa’nın uluslararası caz festivalleri takvimine girerek kültürlerarası paylaşıma katkıda bulunmak en büyük isteklerimizden. Eylül ayında İtalya’nın Novara şehrinde düzenlenecek Avrupa Caz Konferansı’na üyesi bir festival olarak ilk kez katılacağız.
‘İki önemli proje’
- Bu sene festivalde geçmiş yıllarda olmayan ne gibi yenilikler var?
G.G: Bu sene sanatsal içerikler ve beden odaklı atölyeler, gastronomi etkinlikleri, söyleşiler, gösterimler ve keşif rotaları gibi müzik dışı disiplinlerden oluşan Bozcaada Caz Festivali Keşif programına ek olarak bizi çok heyecanlandıran iki proje var.
İlki, bu sene erişilebilir festival fikrini ortaya koymaya çalışıyoruz. Erişilebilir Her Şey ekibinden Bozcaada Caz Festivali’ne engelli bireylerin en doğru şekilde gelmelerini ve iyi bir festival geçirmelerini sağlamak üzere danışmanlık alıyoruz. Bu danışmanlık sadece 3 gün festival için değil aslında tüm iletişimimiz ve fikrimize de yansıyor. Erişilebilir Her Şey ile bu senenin festival iletişimlerine başladığımız zamandan itibaren, görmeyen ve işitmeyen bireylerin sosyal medya gönderilerimize erişebilmeleri için alternatif metinler ekliyoruz. Festival alanında tüm engelli gruplarının festivale katılımını sağlayabilmek için fiziki değişiklikleri gerçekleştirmek üzere çalışıyor aynı zamanda ekip olarak kendilerinden engel gruplarına göre kişilere nasıl yardımcı olabileceğimize dair eğitimler alıyoruz.
Diğer yenilikse, festivalin destekçisi olan markalarımızla da geliştirdiğimiz fikirlerle festivalin geneline yaymaya çalıştığımız, üzerine en çok kafa yorduğumuz; festivalde atığımızı ne kadar daha aza indirebiliriz fikri oldu. Bu konuda özellikle plastik tüketimini azaltmak için girişimlerimiz var. İlk senesinden itibaren festivaldeki fiziki üretimlerimizin neredeyse tamamını “upcycle” olarak üretiyorduk. Atığımızı en aza indirmeyi geliştirdiğimiz fikirleri bu sene seyircilerimizle birlikte biz de ilk defa deneyeceğiz.
‘Genç festival’
- Gençler Bozcaada Festivali’ne neden gelmeli?
Doğukan Çokşeker: İlk olarak ilham almak için. Bozcaada Caz Festivali, caz müziğinin açık havada, Bozcaada’nın doğasıyla birleşmesi fikrinden ortaya çıkmış olan bir festival. Festivalin hem kurgusu hem de kendisi genç. Aynı zamanda genç bir ekibin yaratı gücünü ortaya koyduğu enerjisi yüksek bir iş. Bunları yan yana koyduğumuzda, caz müziği eşliğinde farklı deneyimler yaşamak isteyen genç dinleyiciler için doğru bir adres.