Böyle okur desteği görülmedi: Dayanışma ile gelen kitap
Yazar Güven Karabenli, okurlarının da desteğini alarak yeni kitabını yayımlamanın mutluluğunu yaşıyor: Güzel insanlar hâlâ var. Hiçbir yere gitmedi onlar...
SİBEL BAHÇETEPEBir okur ve yazar dayanışması örneği... Kâğıt fiyatlarının artması ile yeni kitabı “Hatmi Adam”ı okur desteği ile yayımlayan yazar Güven Karabenli’nin öyküsü bu. Karabenli’nin okurları, yeni kitabını sabırsızlıkla beklediklerini iletince yazar, maliyeti karşılayamayınca farklı bir yola gidiyorlar. Ve yeni kitabının basımına yardımcı oluyorlar. Karabenli, bu anlamlı desteği ve süreci şöyle anlatıyor:
“İlk 5 kitabımı kendi imkânlarımla bastırdım. Altıncı kitabımı yazdım bitirdim. Kitabın yayın maliyeti iki mislinden fazla çıktı. Bu şartlar altında kitabı bastıramazdım. Sonra Facebook’taki okurlarıma yazmaya karar verdim. Onlara elimde önceki kitaplarım olduğunu, bunların fiyatının 80 TL olduğunu, 6. kitabımı beklemediğim bir maliyet artışı yüzünden bastıramadığımı yazdım. Eğer 80 TL ödeyip elimdeki kitapları satın alırlarsa 6. kitabımı bastırabileceğimi aksi takdirde beklememiz gerektiğini vurguladım. 100’e yakın okurum adreslerini hemen yazdılar. Ben de kitaplarını yolladım. Böylece kitabın baskı parası çıktı. Kemik bir okur kitlem var benim. Bana sahip çıkacaklarını biliyordum. Ama çok duygulandığımı ve gözyaşı döktüğümü itiraf ediyorum. Güzel insanlar hâlâ var. Hiçbir yere gitmedi onlar. Okur ve yazar örgütlenmesi. Birbirlerini desteklemeleri çok güzel olur.”
‘Yaşamınız değişir’
Marmaris’te yaşayan Karabenli’nin bugüne dek yazdığı 5 kitabı bulunuyor. 6. kitabı “Hatmi Adam” ise geçen günlerde raflardaki yerini aldı. “Yazarlık zor meslektir. Bir kitap yazmak doğum yapmak gibidir, sancılıdır, yorucudur. Eziyetlidir, zaman alır. Ama tamamlayınca yaşamınız değişir” diyen Karabenli, yeni kitap basım sürecinde yazarları bekleyen sıkıntıları şöyle özetliyor: “Zaten kitaplarımızı bastırmak için uzun zaman yüzümüze tokatlar yiyerek bekledik. Şimdi bu artan maliyetler yüzünden çok daha fazla sıkıntı çekecekler. Kendimi de buna dahil ediyorum.”
Okur telefonu...
Yazar Güven Karabenli, 75 yaşındaki bir okuruyla yaşadığı ve unutamadığı anısını paylaşıyor:
“Geçen yıl bir telefon aldım 75 yaşında bir okurumdan. Bana benim Yasemin & Güven kitabımı bitirip masanın üstüne koyduğunu, sonra da mutfağa gidip karısının elini tuttuğunu ve ona onu sevdiğini söylediğini anlattı. ‘Güven Bey biz 55 yıllık evliyiz ve ben ilk kez eşime onu sevdiğimi söyledim, Allah sizden razı olsun’ dedi. ‘Eşiniz ne reaksiyon verdi’ diye sordum. ‘Sandalyeye yığıldı kaldı ve ağlamaya başladı. Sonra da çocuklarımıza telefon açıp olup biteni onlarla paylaştı’ dedi. İşte bu ve bunun gibi anılar bir yazara bütün yorgunluğunu unutturuyor.”
175 ÖYKÜ
Güvenli son kitabı “Hatmi Adam”da neyi anlatıyor: “Bu kitabımda 175 öyküm var. Anlattıklarım, yaşanmış birebir sevgi, hoşgörü, evlilik, yaşam öyküleri. Her okurun kendinden bir şeyler bulacağı öyküler bunlar.. Belki de okurlarımla aramızda bir gönül bağı kurulmasının nedeni de bu. Kitabı 7 ay önce yaşamını yitiren ağabeyim İsmet Karabenli’ye ithaf etmiştim. Kendisi çok iyi bir sporcu ve çok özel biri aynı zamanda Kore gazisiydi. Kitabımda bir bölümü “abim abim” adı altında ona ayırdım.”
‘Deniz Gezmiş çocukluk arkadaşım’ “1946 yılında Sivas’ta doğdum. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde arkeoloji okudum. Deniz Gezmiş çocukluk arkadaşımdı. İlkokuldan lise son sınıfa kadar birlikteydik. Üniversiteden sonra Kanada’ya gittim. Orada otel ve lokanta işletmeciliğinden mezun oldum. Sonra işletmecilik üzerine master yaptım. Yıllarca otellerde çalıştım. Yöneticiliğe kadar yükseldim. 20 yıl Kanada’da kaldım. 1981’de evlendim. 1987’de kızımız olunca Marmaris’e kesin dönüş yaptık.” |