"Boykotlar ticaret hacmini etkilemez"
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olayların ardından gündeme gelen ''Çin mallarını boykot'' çağrılarının, Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacmini etkilemeyeceği belirtiliyor.
cumhuriyet.com.tr200'e yakın Türk firmasının yer aldığı Çin ile yaklaşık 15 milyar dolar olan ticaret hacmi bu yılın ilk 4 ayında düşüş kaydetti. Türk-Çin İş Konseyi yetkilileri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananların ikili ticaret hacmini etkilemeyeceği görüşünü taşıyor.
Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu, yaptığı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylar için sivil toplum örgütlerinin tepkilerini ortaya koymasının doğal olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Tepki koymak doğal. Tepki konulması lazım. Bu sivil toplum örgütlerinin en doğal hakkı. Ancak bunun realize olması, boykotun etkinliği açısından çok fazla etkili olacağını zannetmiyorum. Bu ne kadar gerçekçi olur onu bilemem. Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 16-17 milyar dolar civarında. Bizim Çin'e sadece bir milyar dolarlık ihracatımız var. Çin'den gelen malların burada boykot edilmesinin bunu çok fazla etkileyeceğini zannetmiyorum. Çünkü Çin dünya ticaretinde 800-900 milyon dolarlık yere sahip. Burada 15 milyar dolarlık ticaret hacminin boykot edilip de bu ürünlerin alınmadığını var saydığımızda bunun çok fazla etkili olacağını sanmıyorum.''
Abacıoğlu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olayların, Türk yatırımcılarının Çin'e yaptığı yatırımları olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini dile getirerek, küçük-büyük 200'e yakın Türk firmasının bulunduğu Çin'e yatırımların devam edeceğini söyledi.
Olayların ikili ticarette bir tedirginlik yaratacağını, ancak reel hayatta çok fazla etkili olacağını düşünmediğini kaydeden Abacıoğlu, ''Sadece psikolojik olarak bir etkisi olabilir. Reel hayatta etkisi olacağını zannetmiyorum. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin ardından Türkiye-Çin ilişkileri tarihte olmadığı kadar iyi bir noktaya gelmişti. Yeni bir başlangıç, yeni bir sayfa açılmıştı. Çinliler'e kendimizi ifade edebilmiştik'' dedi.
''Yine kendimiz zarar görürüz"
Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylardan dolayı Çin mallarını boykot çağrıları olduğunu hatırlatarak, ''Bu iş, Çin'in o kadar umurunda değil'' dedi.
Onay, Çin ekonomisinin Türkiye'ye ihracat yapmaması halinde çökmeyeceğini, o malların değişik yollardan yine Türkiye'ye gireceğini ifade ederek, ''Bu sefer kara borsacılar veya mafyavari insanlar para kazanmaya başlar. Sonuçta bu mallar yine Türkiye'ye girer'' diye konuştu.
Çin mallarının şimdiye kadar ''kalitesiz'' ve ''ucuz'' diye boykot edilmediğini belirten Onay, sorunun, Türkiye ile Çin arasında yaşanmadığını, bunun Çin'in kendi iç sorunu olduğunu ve faturasının da Türkiye'ye çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti.
Onay, ''Geçmişte, İtalya'ya, Fransa'ya yönelik boykotlar yapılmıştı. Ama zararını biz gördük. Burada da yaparsak yine kendimiz zarar görürüz'' dedi.
Son günlerde Çin mallarının boykot edilmesi konusunun gündeme geldiğini ifade eden Onay, ''Bunlar (Çin malları) Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyler... Türk iş adamlarının Çin'de çok fazla yatırımı yok. 25-30 milyon dolarlık toplam bir yatırım hacmi söz konusu. Daha çok ithalat var'' şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki ticaret hacminde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan gelişmelere bağlı bir azalma beklemediklerini ifade eden Onay, ekonomik krizin devam etmesi halinde ise ticaret hacminde düşüş olacağını kaydetti.
Yavuz Onay, Çin'in zaman zaman iç sorunlar yaşadığını da dile getirdi.