Boykot Rusya’ya sıçradı

ILO’nun 2-5 Ekim’de İstanbul’da yapacağı ancak ITUC ve ETUC’un baskı nedeniyle yaptığı boykot çağrısına Avrupa’nın yanı sıra Rusya’nın da katılacağı öğrenildi.

Olcay Büyüktaş

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2-5 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan 10. Bölge toplantısına yapılan boykot çağrısının Asya’dan da destek bulduğu öğrenildi.

Rusya’da iki büyük işçi konfederasyonu bulunuyor. Bunlardan daha bağımsız olarak konumlanmış Rusya Emek Konfederasyonu’nun (KTR) katılmayacağı, genel kurullarına Rusya Devlet Başkanı Putin’in de katıldığı Rusya Sendikalar Konfederasyonu’nun (FNPR) ise düşük profille katılacağı belirtildi.

Hatta emek çevrelerinden gelen bilgelere göre, söz konusu toplantıya Afrikalı ve Arap işçi temsilcilerinin katılacağı ileri sürülüyor.

Akditasyon için son başvuru tarihi 18 Eyül olan toplantıya henüz liste tamamlanmadığı için kimlerin hangi düzeyde katılacağı da netlik kazanmış değil. Başvuruların ILO’nun Cenevre’deki genel merkezine yapılmasın ardından örgütün, katılımcıları sitesinden duyurması bekleniyor.

Türkiye’deki işçi konfederasyonlarının tavrının da en geç 18 Eylül’de netleşmesi bekleniyor. Toplantıyı boykot edeceğini açıklayan KESK dışında, Hak-İş ve Türk-İş’in katılması DİSK’in ise katılmaması bekleniyor.

Diğer yandan ILO’nun İstanbul toplantısını boykot etme kararı alan Avrupa Sendikaları Konfederasyonu, Avrupa hükümetlerine boykota katılma çağrısı yaptıklarını, bazılarından olumlu sinyal aldıklarını açıkladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa Sendikaları Konfederasyonu Dış İlişkiler Sorumlusu Patrick Itschert, ILO İstanbul toplantısını boykot ederek, Türkiye’deki antidemokratik uygulamalara dikkat çekmek, sivil toplum örgütleriyle dayanışma göstermek istediklerini söyledi.

Destek şart

“Erdoğan değişmek zorunda” diyen Itschert, “Kararımız Türkiye halkına yönelik değil. Bizler hiç olmadığı kadar Türkiye’deki sivil toplumu, örgütlerini desteklemek zorundayız. Erdoğan Türk halkının hayatını KHK’lar ile düzenliyor. Bu kabul edilemez” şeklinde konuştu. Patrick Itschert ile yapılan söyleşide önce çıkanlar özetle şöyle;

* Üyelere şu mesaj verildi: Gitmeyin, hükümetlerinize neden gitmediğinizi iletin ve onlardan da gitmemelerini isteyin. Bazı ülkeler bu çağrıya kulak veriyor, olumlu sinyal alınıyor.

* Olağanüstü hal, 28 KHK, bütün bu süreçte, yaşananlar tümüyle orantısız. KHK’ler hem uluslararası hem Avrupa hukuk düzenlemelerini, hem de Türk Anayasası’nı da ihlal ediyor.

* 150 bini aşkın kişinin işine son verildi, ihraç edildi, 35 bini aşkın kişi hapiste, basın özgürlüğü yok. KHK’ler kanunilik, orantılılık ve gereklilik ilkelerini ihlal ediyor. KHK ile Türklere kış lastiğini ne zaman kullanacakları söyleniyor. Bu iş çok ileriye gitti ve biz de bunu söylemek istiyoruz.

* Normalleşme yönünde güçlü bir sinyal verilmeli. Ama biz beklediğimiz sinyali alamadık. İşadamlarının mülkleri, fabrikaları ellerinden alındı. Bu işçilerin de işlerini kaybetmesine yol açtı.

Bu boyutta ilk

* Bu boykot, Erdoğan’ın, Türk halkına hizmet etmeyen politikalarına karşı çok güçlü bir itirazın ifadesi. Bu büyük bir ihtimalle bu çapta gerçekleşen ilk boykot. Bu olimpiyat boykotları gibi tüm dünyaya Erdoğan’ın yaptıklarının kabul edilemez olduğunu duyuracak.