Boykot büyüyor
42 baronun ‘Gitmiyoruz’ açıklamasından sonra yaklaşık 20 Yargıtay üyesi de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki adli yıl açılış törenine gitmeme kararı aldı...
Alican UludağCumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak adli yıl açılışını 42 baronun boykot etmesinin ardından bir tepki de töreni düzenleyen Yargıtay’ın içinden geldi. 20 kadar Yargıtay üyesi, “bireysel tercihlerle” törene gitmeme kararı aldı. Bir Yargıtay üyesi, gerekçesini “Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı” sözüyle açıkladı.
Yargıtay Başkanlığı, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden bu yana, adli yıl açılış törenlerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bulunan Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenliyor. 2 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni’ni de Saray’da olacak. Yargıtay, tören kapsamında, Türkiye Barolar Birliği (TTB) ve 79 baro başkanlığına da davetiye gönderdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın arasında bulunduğu 42 baro yönetimi, Yargıtay’ı eleştirerek, Saray’daki törene gitmeyeceklerini açıkladı. TBB ise törene gitme kararı alırken, bu yıl Başkan Metin Feyzioğlu’nun da bir konuşma yapacağını bildirdi. İzmir Barosu, TBB’ye tepki göstererek, “Bizi temsil etmiyorsunuz” dedi.
Yargıtay’da rahatsızlık
Baroların öncülük ettiği Saray’daki adli yıl açılış tartışması, Yargıtay içerisinde yankı uyandırdı. Alınan bilgiye göre göre, yaklaşık 20 Yargıtay üyesi, törenin yapılacağı yer nedeniyle rahatsızlık duyarak, Saray’a gitmeme kararı aldı. Cumhuriyet’in ulaştığı ve adının açıklanmasını istemeyen bir Yargıtay üyesi, baroların açıklamasına katıldığını belirterek, “Yaklaşık 20 kadar yüksek yargıç, törene katılmayacak. Bu örgütlü bir karar değil. Tamamen bireysel olarak, herkesin kendi başına aldığı bir karar. Ben gitmek istemiyorum. Kişisel tercihlerim ve edindiğim hukuk kültürü bunu gerektiriyor. Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Yargı bağımsızlığı ilkesi gereği katılmayacağım. Aslında yer de önemli değil. Külliye de devletin bir yeri. Ama asıl olan, bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Lüks otellere gitmeye de gerek yok. Yargıtay’ın kendi salonu var. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı” dedi. ANKARA
Yargıçlar Sendikası’ndan tepki
Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak, Saray’da adli yıl açılış töreni yapılmasını eleştirdi. Burada tören yapılmasının “adeta zorunlu hale getirilmesinin başlı başına bir sorun niteliğinde olduğu” belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Yapılan anayasa değişikliği ile siyasi parti başkanı olabilen Cumhurbaşkanı huzurunda bu tür törenlerin gerçekleştirilmesi, öncelikle ve kesin olarak yargı bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. İktidar partisi başkanı ve yürütmenin başı konumunda olması dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı’na ait bir mekânda ve onun katılımı ile toplantının yapılması, orada bulunan hakim ve savcılar yönünden ciddi bir tarafsızlık kuşkusu doğuracak nitelikte olduğu gibi, yürütme ile yargının birlikteliği gibi bir görüntüye neden olacağı için ayrıca sakıncalıdır. Bu yüzden, bu hususları vurgulayarak törene katılmayacaklarını bildiren baroların çekincelerine katılarak, bu konudaki görüş ve yaklaşımlarını destekliyoruz. Yargı ile ilgili tüm temel konuların, yürütme müdahalesinden uzak ve yargı bağımsızlığını zedelemeyecek mekân ve koşullarda yapılması gerektiğini, her kişi ve makamın buna özen göstermesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak durumu saygı ile kamuoyunun bilgisine sunarız.”
‘Yargı bağımsız da görünmek zorunda’
Yagıtay’da uzun yıllar savcılık görevinde bulunan ve AKP döneminde sürülen emekli hakim Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Yerleşik uygulama ve yargı etiği bir yana, yargı bağımsızlığı ve erkler ayrılığı gözetilince, yürütme erkinin yönetim merkezinde adli yıl açılış töreni gerçekleştirilemez” dedi. Yargı bağımsızlığının, hem yargının bağımsız olmasını hem de bağımsız görünmesini gerektirdiğini ifade eden Eminağaoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Açıklanan törenin yapılacağı yer gözetilince, yargı bağımsızlığı konusundaki kazanımların her geçen gün kaybedilmekte olması, yargı bağımsızlığından giderek daha fazla uzaklaşılması, bunun da Yargıtay yoluyla gerçekleştirilmesi, yargının varlık nedeniyle asla bağdaşmamaktadır. Anılan yerde tören düzenlenmesi ve bu törene katılınması, hukuk devleti ve anayasaya bağlılıkta ayrıca dikkate alındığında, hiçbir gerekçe ile savunulamaz.”
Türkiye Barolar Birliği başkanı Feyzioğlu’ndan Barolara: Kararlarına saygı duyuyorum
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Saray’da gerçekleşecek olan adli yıl açılış törenine katılmasına ilişkin yapılan eleştirilere karşı, katılma ve katılmama kararı alan tüm barolara saygı duyduğunu söyledi.
Habertürk’te önceki akşam katıldığı programda Didem Arslan’ın sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, Saray’da gerçekleşecek olan adli yıl açılış törenine katılmasına ilişkin yapılan eleştirilere karşı, katılma ve katılmama kararı alan tüm barolara saygı duyduğunu kaydederek “Biz katılma kararı aldık ve bu kararımıza saygı duyulmasını bekliyoruz. TBB çatı örgüttür. Her baro kendi şehrinde tartışır, konuşur bir karar alır. Kamuoyuyla paylaşmak istiyorsa paylaşır. Bu açıklamaların mümkün olduğunca yapıcı olmasını arzu ederiz. Çoğu da bu şekilde. Barolarımızın dışında saldırılar oldu. Bunları bir kenara bırakıyorum. Barolarımızın eleştirilerini bekliyorduk, Yargıtay’a yönelik serzenişlerini bekliyorduk. Barolardan gelen tüm eleştiriler ağır olsun, olmasın başımın üstüne. Biz aynı yolda, aynı mücadeleyi yapıyoruz” dedi.
Yargıtay Başkanı’na töreni TBB’de yapmak istediklerini söylediğini belirten Feyzioğlu, “Sayın Yargıtay Başkanımıza bu tören bizde olsun dedik. Sayın Başkan ‘Türkiye’yi normalleştiriyoruz, geleneğe dönelim’ dedi. Biz açıkçası ‘Gelin Türkiye Barolar Birliği’nde yapalım’ dedik. Biz 4 senedir her yerde yapılan törene katılıyoruz. Çok net söyledim, dinleyici olarak çağrıldığımız yere gitmeyiz, diye. Konuşma imkânımız, hakkımız teslim edildiğinde gider söyleriz dedik. İsmail Başkan’la konuştuk. Gerginlikten beslenenlere rağmen haydi gelin dedik, Türkiye’yi normalleştirelim” diye konuştu.
Reform ve kuvvetler ayrılığı
Feyzioğlu, açılış töreninde yapacağı konuşmayla ilgili ise şöyle konuştu: “Kürsüde siyaset yapan hâkim de istemiyoruz, siyasetin etkisinde olan hâkim de istemiyoruz. Kürsüde hukuk yapan hâkim istiyoruz. Ben 10-12 dakikada bütün bu söylediklerimi orada söylemek niyetindeyim. Açılışta yapacağım konuşmanın ana fikri yargı reformudur, kuvvetler ayrılığıdır.”