Bosna’da Pamuk çelişkisi

Saraybosna, ‘fahri vatandaşlık’ verme kararından vazgeçti.

cumhuriyet.com.tr

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, Nobel edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk’a ‘fahri vatandaşlık’ verme planından vazgeçti. Söz konusu onursal ödülün verilmesiyle yetkili olan, Saraybosna Belediyesi bünyesindeki komite, daha önce verdiği kararı iptal etti.

‘Erdoğan korkusu’

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; muhalefet, kararın arka planında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olası tepkisinden duyulan endişenin olduğunu savundu. Muhalefette yer alan sosyal liberal Bizim Partimiz (Nasa Stranke) üyesi siyasetçi Samir Fazliç, AFP’ye yaptığı açıklamada, yapılan ikinci oylamada dört üyenin “hayır” oyu kullandığını belirtti. Fazliç, ikinci oylamadaki tutumun “Pamuk’un Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izlediği siyasete muhalif tavrı” ve “Erdoğan korkusu” olduğunu savundu. Muhalefette yer alan Sosyal Demokrat Parti ise, bir açıklama yayınlayarak kararı “köle ruhlu siyaset” ifadesiyle eleştirdi.

Saraybosna Belediyesi, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bekir İzetbegoviç’in lideri olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) tarafından yönetiliyor. AFP, Saraybosna Belediye Başkanı Abdullah Skaka’nın kendisine iletilen soruları yanıtlamadığını bildirdi. Pamuk, söz konusu fahri vatandaşlık ödülüne Saraybosna’daki yerel bir kitabevi tarafından aday gösterilmişti. Kitabevinin müdürü Demir Uzunoviç, kararın gerçek nedenini hâlâ bilmediklerini, “Pamuk’un kent için yeterince önemli olmadığını söylemek anlaşılabilir bir gerekçe değil. Absürd” şeklinde konuştu.

PAMUK: HAPİS SİYASETİNİ BIRAKIN

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk; gazeteciler Ahmet Altan, kardeşi Prof. Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi. Pamuk, şu açıklamayı yaptı: “Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a verilen cezaları acımasız, haksız ve adaletsiz buluyorum... Bizi birbirimize bağlayacak şey hapishane korkusu ve hiç bitmeyen tehditler değil, barış ve düşünce özgürlüğüdür. Kıyıma ve haksızlığa uğrayan kamuoyunun kırk yıldır severek, tartışarak okudugu bu değerli yazarlar değildir yalnızca... Bu ölçüsüz kararlarla zedelenen ve tükenen toplumdaki adalet ve güven düşüncesi; demokrasi ve kanun nizam ile yönetildiğimiz inancıdır da... Bu temel duyguları kaybetmek bir milletin geleceğini zedeler... Cezalandırma ve hapse tıkma siyasetinden hükümet vazgeçmelidir. Bu kararın yeniden ele alınması lazımdır.”