Borsada vurgun iddiaları tavanda
Küçük yatırımcıyı mağdur eden borsadaki vurgun iddiaları 'zirve' yaptı. Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener ile GS eski Başkanı Faruk Süren de ifade verecek. Halen gözaltındaki 41 kişinin sorguları ise sürüyor
cumhuriyet.com.trİMKB'de manipülasyon iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma, giderek ünlüleri de içine almaya başladı. Eski futbolcular Mecnur Çolak ve Şenol Ustaömer ile Milli Takım Kaleci Antrenörü Engin İpekoğlu'nun da aralarında bulunduğu 41 kişinin gözaltına alınmasından sonra, dün sürpriz isimler de soruşturma dosyasına eklendi. İstanbul Mali Şube polisinin yapmış olduğu borsa operasyonunda, aracı kurumlarla irtibatı bulunduğu öne sürülen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kayınbiraderi Ali Çetin Şener'in de manipülasyonla ilgili ifadesine başvurulacağı öğrenildi.
Akşam'ın haberine göre Şener'in borsadaki hisselerin alınması için finans sağladığı, bunu yönlendirip organize eden ismin de gözaltındaki Aylin Ç. olduğu iddia edildi. Şener'in bu amaçla 50 milyon dolar verdiği öne sürüldü. Manüplasyona, Galatasaray Kulübü eski Başkanı işadamı Faruk Süren'in adı da karıştı. Süren'in sahibi olduğu bir şirketin, söz konusu olaylarda kullanıldığı belirtildi. Teknik takiple telefonları dinlenen işadamları Şener ile Süren'in önümüzdeki günlerde savcılığa gelerek ifade vermeleri bekleniyor.
'Bilgilerimizi paylaştık'
Bu arada gözaltındaki şüpheliler, sorguda iddiaları reddetti, 'Biz arkadaşlarımıza borsayla ilgili bilgi veriyor, deneyimlerimizi paylaşıyorduk' dedi. Ancak polis 'Görüştüğünüz kişiler, sizin söylediğiniz hisseleri alıyordu. Onlar adına işlem yürütüyordunuz. Neden vekalet almadınız? Suç olduğunu bilmiyor musunuz?' sorusunu yöneltti. Şüphelilere, 'dolandırıcılıktan' işlem yapılacak. SPK'nin de zarara uğrayan küçük yatırımcı adına şikayetçi olacağı belirtiliyor. 41 kişi yarın adliyeye sevk edilecek.
'Manipülatör kurbanı olmuş'
Şebekeye yönelik operasyonda, Sarıyer Cumhuriyet Savcısı'nın hesaplarına bloke koydurttuğu 47 kişi arasında yer alan Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun da manipülatörlerin kurbanı olduğu ortaya çıktı. Zanlılar, Havutçu'nun hesaplarıyla, kendisinden habersiz oynamış. Havutçu, mağdur sıfatıyla ifade verecek.
'Abi gördün mü patlamayı'
Borsa vurgunuyla ilgili sürecin şöyle yürütüldüğü belirlendi:
- Örgüt yöneticiliğiyle suçlanan Eski İstanbul Altın Borsası Başkanı Mehmet Uğurlu'nun, E.N. isimli şahısla yaptığı görüşme, manipülasyonu gözler önüne serdi. İddiaya göre, Uğurlu o konuşmada borsaya yeni giren bir şirketle ilgili değerlendirmeler yapıyor. E.N., 'Abi gördün mü patlamayı' diyor. Uğurlu ise 'Çok iyi gidiyoruz. Rekordan rekora koşuyoruz' diye yanıt veriyor.
- Polis, spekülatörlerin yöntemini de deşifre etti. İddiaya göre, Mecnur Çolak ile bazı isimler, borsada hisseleri işlem görecek şirketlerle ilgili bilgi topluyor. Hisseler işlem görmeye başlayınca, hareket için işadamlarının hesabından alım satım yapılıyor. Hareketliliği gören diğer yatırımcılar, hisselere hücum ediyor. Değer artınca, çete üyeleri satışa geçip, piyasadan çekiliyor.
Polisten polise takip
Çete üyelerinin telefonlarını dinleyen polislerin de denetlendiği belirtildi. İddiaya göre, polisler, dinlemelerde ulaştıkları bilgilerle haksız kazanç sağlamamaları için meslektaşlarınca dinlendi, kendileri ve yakınlarının hesapları SPK tarafından denetlendi. Manipülasyonun TCK'ye göre suç sayılmamasının zanlıları cesaretlendirdiği, bu nedenle elde ettikleri parayla aldıkları lüks otomobilleri kayıt ettirdikleri belirtiliyor.