Borç batağı büyüyor (16.07.2014)
Şirketlerin yumuşak karnı döviz borçları katlanarak artmaya devam ediyor. Özel sektörün uzun vadeli dış borcu 163.2 milyar dolar olurken kısa vadeli borcu 44.7 milyar dolara çıktı. Bir yıl içinde 75.9 milyar doların ödenmesi gerekiyor.
Cumhuriyet/Ekonomi ServisiKurlardaki keskin artış sonrası dikkatleri üzerine çeken şirketlerin döviz borçlarındaki yükseliş hız kesmiyor. Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, mayıs sonu itibarıyla 2013 sonuna göre 5.9 milyar dolar artarak 163.2 milyar dolara yükseldi. Özel sektörün yurtdışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) da 4.3 milyar dolar artarak 44.7 milyar dolara ulaştı.
ABD Merkez Bankası’nın kararlarına en fazla tepki gösteren piyasalardan biri olan Türkiye’de kur da pamuk ipliğine bağlı. Bu nedenle döviz borçları Türkiye’deki şirketler için en büyük risklerden biri olarak öne çıkıyor. Geçen yıl mayıs ayında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını yavaş yavaş kapatacağını açıklamasının ardından Türkiye para piyasaları ağır yara almış, TL’deki aşırı değer kaybından en fazla borç yükü fazla olan şirketler etkilenmişti.
Merkez Bankası açıkladığı son verilere göre, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1.9 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1.4 milyar dolar arttığı gözlendi.
Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 13.7 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları 2 milyar dolar oldu. Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 2.3 milyar dolar artarken tahvil stoku ise 3.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan ana para geri ödemelerinin toplam 75.9 milyar dolar tutarında görülüyor.