Bor alanlarının tespiti için sondaj yapılıyor
Maden Tetkik Arama (MTA) ve Eti Maden İşletmeleri genel müdürlükleri arasındaki protokol kapsamında Kütahya'nın Emet, Hisarcık ve Çavdarhisar ilçelerinde yeni bor alanlarının tespiti amacıyla sondaj yapılıyor.
cumhuriyet.com.trTürkiye'nin bor rezervinin yaklaşık yüzde 70'ine sahip Kütahya'nın 3 ilçesinde sondaj yapılması için MTA ile Eti Maden İşletmeleri arasında anlaşma imzalandı.
MTA Genel Müdürlüğünden gelen heyet, bor rezervini artırmak ve kalitelerini belirlemek amacıyla Emet'te bulunan Espey mevkisi, Hisarcık'a bağlı Şeyhler beldesi ve Çavdarhisar'daki ruhsatlı sahalarda yaklaşık iki aydan bu yana sondaja devam ediyor.
Sondaj sırasında belirli derinliklerden alınan bor madeni numuneleri, analiz edilmek üzere teknik elemanlarca Ankara'da bulunan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ar-Ge laboratuvarlarına gönderiliyor. Bu numuneler analiz edildikten sonra kaliteleri ve rezerv durumuna ilişkin bilgiler elde edilebilecek.
Söz konusu ilçelerde sondajın 10 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bor mineralleri ve bileşikleri doğrudan kullanılamıyor, ancak sanayinin birçok dalında katkı maddesi olarak değerlendiriliyor.
Bu madenden cam elyaf, optik ve teknik cam endüstrisi, sır ve emaye üretimi, boya ve diğer bazı kimyasalların yapımı, seramik, gübre, fotoğrafçılık, ilaç, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisi, enerji sektörü ve nükleer uygulamalarda kullanılan bordan son yıllarda uzay araçlarının üzerlerinin kaplanması, ısı yalıtımı, pil, yanmaz kumaş, çelik yelek, askeri tank zırhları imalatında ve araç yakıtı olarak yararlanılıyor.