Bomba değil tarih çıktı
Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara Zir Vadisi'ndeki kazı çalışmaları sona erdi. Kazıların son aşamasında, "jeoradar" adı verilen hassas yer görüntüleme cihazı kullanıldı. Kazılarda silah ya da mühimmata ulaşılamadı. "Jeoradar"cihazı ile Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Saklıkent'te daha önce kazılan alanda yeni bir inceleme yapılacağı öğrenildi.
cumhuriyet.com.trErgenekon soruşturması kapsamında aranırken, dün akşam teslim olan Yarbay Mustafa Dönmez'in Sapanca'daki evinde bulunan kroki üzerine, Ankara Sincan Yenikent'teki Zir Vadisi'nde yürütülen kazı çalışmaları tamamlandı.
İş makinelerinin yardımıyla Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri ve bomba imha uzmanlarınca sabah saat 10.00 da başlatılan çalışmalar 7 saat sürdü.
Kazı çalışmalarının son bölümünde, Ankara Üniversitesi'nden getirilen hassas dedektör kullanıldı. Yer altını görüntüleme ve röntgenini çekme özelliklerine sahip olan özel dedektörü Ankara Üniveristesi'nde görevli bir jeofizik uzmanı kullandı. Uzman tarafından saptanan bazı noktalarda iş makineleri yardımıyla derin kazı çalışmaları yapıldı. Ancak çalışmalarda herhangi bir bulguya ulaşılamadı.
Arkeolog da katıldı
Çalışmalar sürerken iş makineleri 2 metre derinliğe kadar inmiş, bu sırada Selçuklu dönemine ait olduğu sanılan bir testi çıkınca kazı durdurulmuştu. Emniyet yetkilileri sit bölgesi olan Zir Vadisi'ndeki çalışmayı durdurup bir süre Kültür Bakanlığı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden bir uzmanın kazı yapılan yere gelmesinin ardından kazılara tekrar başladılar. Çalışmalarda iş makenelerinin kullanılmasına son verilerek kazma kürekle devam edildi. Öğleden sonraki bölümde jeoradar cihazının da kullanılan bu çalışmalarda bir netice alınamadı.
Kazı yapılan yerin 1960 yılı öncesine kadar Zir köyü olarak bilinen bir yerleşim yeri olduğu, daha sonra köyün yerinin değişmesiyle boşaldığı öğrenildi.
AOÇ'de ve Saklıkent'te de hassas arama yapılacak
Bu arada, Yenikent'teki aramalarda kullanılan ''hassas yer görüntüleme cihazı'' ile Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Saklıkent'te daha önce kazılan alanda da yeni bir inceleme yapılacağı öğrenildi.
Anadolu Ajansı ve TRT çekim yaptı
Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Yenikent jandarma ekipleri, kazı sırasında bölgeye, basın mensuplarının girmesine izin vermedi. Kazı alanında Anadolu Ajansı ve TRT görüntü aldı. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra diğer basın mensuplarının da bölgeye girmesine izin verildi.
Çephanelik gibi
Kazılarda bu zamana kadar, 10 kg plastik patlayıcı, 15 savunma tipi el bombası, 10 taarruz tipi el bombası, 9 sis bombası, 9 göz yaşartıcı bomba, 12 bubi tuzağı bombası, 15 tüfek bombası, 800'den fazla G-3 mermisi, 500 bixi mermisi, aydınlatma fişekleri, kaleşnikof ve lav mermileri bulundu.
Yarbay Dönmez'in evinde ele geçirilen kroki sonrasında polisler, dün Sincan Yenikent'teki Zir Vadisi'ndeki Ermeni mezarlığının 200 metre ilerisinde bulunan virane bir evin bahçesinde saat 17.00 sıralarında kazı çalışması başlatmıştı.
İlk kazı Gölbaşı'nda yapılmıştı
Eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin’in evinde bulunan bir kroki üzerine Ankara Gölbaşı’nda 20 ayrı nokta kazılmış, 2 lav silahı, 10 el bombası, 10 sis bombası, TNT kalıpları, plastik patlayıcı, uzi mermileri ile işaret fişekleri bulunmuştu. Bulunan el bombalarının seri numaralarının silindiği tespit edilmişti. İbrahim Şahin’in evlerinde yapılan aramalarda da suikast silahı olarak bilinen 9 adet Glock tabanca ele geçirilmişti. Ankara Atatürk Orman Çiftliği ve Saklıbahçe ile Hatay’da yapılan kazılarda herhangi bir bulguya rastlanmamıştı.