Bolu'daki termal sular her derde deva

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı laboratuvarında yapılan mikrobiyolojik ve kimyasal tetkikler sonucunda, Bolu'daki termal suların insan sağlığına önemli faydalar sağladığının tespit edildiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Bolu Sağlık Müdürlüğü ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) desteklediği ''Bolu İli Termal Sularının Sağlık Turizmine Kazandırılması Projesi'' kapsamında Karacasu Kaplıcası, Mudurnu ilçesindeki Babas Kaplıcası, Seben ilçesindeki Pavlu Kaplıcası ve Göynük ilçesindeki Çatak Kaplıcası'ndaki termal suların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapıldı. Tıbbi değerlendirme ve dermatolojik araştırmalar sonucunda termal suların kozmetikte kullanılması amacıyla demo ürün hazırlandı.

İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, İÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı laboratuvarında yapılan mikrobiyolojik ve kimyasal tetkikler sonucunda, Bolu'daki termal suların insan sağlığına ciddi anlamda faydaları bulunduğunu belirlediklerini söyledi.

Termal suların Türkiye'nin bir zenginliği olduğunu ifade eden Koç, ''Bolu'daki termal suların çocuklarda diş gelişimine, raşitizme, yaşlılığa bağlı cilt problemlerine ve diş çürüğüne sebep olan hastalıklara iyi geldiği tespit edildi. Bu sular insan sağlığına kazandırılması gereken unsurlardır. Sağlık alanında sorunlarımızı düşünürsek, koruyucu sağlık hizmetlerini de yerine getiren ve bu konuda oldukça faydası olan sular ülkemizin zenginliğidir. Termal sulardan ileride yatırımcılar sayesinde daha fazla faydalanılabilecek'' dedi.

Araştırmalar sonucunda ''Therma-Care'' adında demo ürün geliştirdiklerine dikkati çeken Koç, ''Çalışmaların amacı termal suların soğuk ve sıcak olarak kullanıldığında faydalı olabileceğini ve içme suyu olarak da kullanılabildiğini göstermek. Bu anlamda sprey ürün geliştirildi. Sular sıcak kullanıldığı gibi, soğuk, içme ve cilt bakımı olarak sprey şeklinde de kullanılabilir. Bu kaynaklardan daha fazla yararlanılması gerektiğine inanıyorum'' diye konuştu.

 

Termal sular girişimcilerin ilgisini bekliyor

Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki Babas Kaplıcası'ndan Bizans ve Selçuklu döneminde yaşayanların da yararlandığını belirten Koç, şunları kaydetti: ''Vurgulamak istediğimiz, Mudurnu'daki Babas Kaplıcaları'ndaki termal suların insan sağlığı adına ciddi anlamda değer taşıdığıdır. Bu yerin de tarihi olarak baktığımız zaman ne kadar değerli olduğu görülüyor. Burada binlerce yıl insan sağlığına hizmet verilmiş. Dileriz ileride tadilat yapılmak suretiyle Mudurnu'ya tarihi bir eser kazandırılır. İşletmecilerin burayı tarihi mekan olarak sahipleneceklerini ümit ediyorum. Tarihiyle, doğasıyla, güzelliğiyle, temiz havasıyla, oksijeniyle doğal bir ortamda insanların dinlendiği, termal su ile buluştuğu bir ortam. İnsanlara zihinsel ve psikolojik anlamda zindelik veren güzel bir ortam.''

Proje koordinatörü ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Şentürk ise Babas, Pavlu, Karacasu ve Çatak'taki termal suların çeşitli debilerde doğaya bırakıldığını, laboratuvar incelemelerinin ardından hazırlanan raporlar sonucunda termal suların banyo olarak kullanılabildiği gibi kozmetik amaçlı ve içme suyu olarak da kullanılabileceğini söyledi.
Mehmet Şentürk, ''İÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimataloji Ana Bilim Dalı laboratuvarıyla çalıştık. Sonuçlara göre, termal sular geleneksel anlamda banyo olarak kullanılabileceği gibi, şişelenerek kozmetik amaçlı ve içme suyu olarak da kullanılabilir. Bu çalışmanın yeni bir marka ve ürün için önem taşıdığını düşünüyoruz'' dedi.

Boşa akıp giden termal suların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şentürk, bu konuda girişimcilere büyük görevler düştüğünü söyledi. Şentürk, projenin asıl amacının girişimcilerin bu doğal kaynaklara ilgi göstermelerini sağlamak olduğunu belirterek, konuyla ilgili ayrıntılara internetteki ''www.bolutermalsulari.com'' ve İngilizce olarak hazırlanan ''www.boluhotsprings.com'' adresinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.