Boğazköy sfenksi 95 yıl sonra Türkiye'de

Boğazköy Sfenksi, 95 yıl aradan sonra Türkiye'ye geri getirildi.

cumhuriyet.com.tr

"Müzekart " ve "Museum Pass İstanbul" kartlarının İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleşen törenin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 95 yıl aradan sonra Türkiye'ye geri getirilen Boğazköy Sfenksi basına gösterdi.

Günay, 1900'lü yılların başında Türkiye'de çalışan arkeologların onbinlerce tableti bakım, inceleme ve restorasyon için yurt dışına götürdüğünü, bunların önemli bir kısmının 1930'lar ile 80'ler arasında geri alındığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ama en önemli parçalardan birisi, 95 yıldan bu yana Almanya'da kalmış. Boğazköy Sfenksi. Restore edildikten sonra Berlin Müzesi'ne monte edilmiş ve orada kalmış. 90'lı yıllardan sonra talep edilmiş ama bir sonuç alınamamış. Son birkaç yıl içerisinde bu konuda ilgili arkadaşlarımız ve ben kararlı bir şekilde bunu talep ettik ve bunun iade edilmesi için gerekli adımları atmaya çalıştık. Kararlı bir tavır sergiledik ve nihayet bu yılın Mayıs ayında iadesine dair anlaşma imzaladık."

Günay, sfenksin şu an Arkeoloji Müzesi'nde olduğunu, burada rehabilite edilip, konservasyon çalışmaları yapıldıktan sonra Hattuşaş'a götürüleceğini söyledi.

Bakan Günay, başka bir müjdesi daha olduğunu kaydederek, "Perge'de bir belden altı heykel buluntumuz vardı. Sonra baktık ki bunun üstü Boston Müzesi'nde. Nasıl gitmiş olabilir? Biz vermedik, her hangi bir izin, ferman yok. Bu da çalıntı. Peşine düştük. Şimdi onun anlaşmasını da imzaladık diyebiliriz. Umutla söylüyorum. Bu yılın sonu itibarıyla 'Yorgun Herakles' dedikleri heykelin üst tarafı da topraklarımıza dönecek ve Perge'deki heykel tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Ayasofya haziresinde sultan türbeleri olduğunu, bunların uzun yıllardır kapalı ve bakımsız durumda bulunduğunu ifade eden Günay, "Oradaki türbelerin bakımı esnasında, 2. Selim'in türbesinin kapısının solundaki çini levhanın orijinal olmadığını biliyorduk zaten. Bunun aslı Fransa'da. Fransa'daki tanıdıklarımıza soruyoruz; bu çininin kopyasının burada, aslının ise Fransa'da olmasının bir izahı olabilir mi? Olamaz. O zaman onu da istiyoruz. Bir gün belki ben göremeyeceğim, ama solandaki gençler görecek, her eser kendi toprağına dönecek" dedi.