Boğaziçili öğrencilerin yurtdışı yasağı kaldırıldı
Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart tarihinde Afrin operasyonu nedeniyle lokum dağıtanları protesto ettikleri için “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan 30 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi dün ikinci kez hâkim karşısına çıktı.
Seyhan AvşarMahkeme heyeti öğrencilerin tamamının yurtdışı yasağını kaldırırken, duruşmalardan vareste tutulması talebini de kabul etti. İstanbul Çağlayan Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Erkan Baş, öğrenci yakınları ve farklı üniversitelerden çok sayıda öğrenci katıldı. Mahkeme başkanı ilk duruşmaya katılmayan, firari olarak bilenen 8 sanığın ayrı ayrı görülen dosyalarının ana dosyayla birleştirildiği belirtildi.
İlk olarak İrem Gelkuş savunma yaptı. Gelkuş, olay günü slogan sesleri duymasının ardından eylemin yapıldığı yere gittiğini belirterek “Atılan sloganları duyunca bende protestoya katıldım. Zaman zaman bu eylemlere katılan biriyim. Politik bir eleştiri getirdim. Propaganda yapmadım” dedi. Ozan Yaman ise savunmasında, lokum dağıtımı yapan masayı protesto etmek için eyleme katıldığını belirterek “Slogan atmamamın nedeni suç teşkil ettiğini düşündüğüm için değil, siyasi görüşüm nedeniyle atmadım. Terör örgütü propagandası yaptığımı düşünmüyorum” diye konuştu.
Haklı bir protestoydu
Yaman’dan sonra Damla Uyar’a soru yönelten mahkeme başkanı, “Lokum dağıtan masadakilere, ‘Çocuk katillerinin masasını istemiyoruz’ dediğin yazıyor. Bunları sen mi söyledin” diye sordu. Uyar ise bu sözleri kendisinin söylediğini belirterek “Haklı bir protesto olduğunu düşündüğüm için katıldım. Slogan attım. Dediğiniz sözleri ben söyledim. Bu cümleler bir örgüt propagandası olamaz. Sivil halka yapılan şeyin yanlış olduğunu düşünüyorum. Örgüt propagandası amacım olsa cevabım böyle olmazdı” dedi.