Boğaz'da 'basit onarım' izni

Topbaş'ların ortağı olduğu restoran 120 günlük 'basit onarım' izniyle adeta yeniden inşaat edilince yurttaşlar resmi makamlara şikâyet için başvurdu.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oğlu ve akrabalarının ortağı olduğu Rumelihisarı’ndaki restoran basit onarım ruhsatı ile adeta yeniden inşa edilince şikâyet konusu oldu. 120 günlük “basit onarım izni” kapsamında yeni bir kaçak inşaat faaliyeti başladığını savunan Lokma isimli restoranın komşusu Hasan Uğur Köylüoğlu, inşaatın durdurulması için resmi makamlara başvurdu.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık İletişim Merkezi, İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Başkanı’na şikâyet dilekçesi sunan Köylüoğlu, şahit olduğu çalışmaların fotoğraflarını da çekti. Köylüoğlu, dilekçesinde 1/1000 ölçekli imar planında 45 metrekare kapalı alanlı çay bahçesi olarak kayıtlı gözüken taşınmaz üzerinde, Boğaziçi İmar Kanunu ve ilgili diğer mevzuata aykırı bir biçimde inşaatın devam ettiğini savundu. Köylüoğlu, “basit onarım izni” altına saklanılarak yeni kaçak inşaat çalışmasının acilen durdurulmasını istedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden 7 Nisan 2011 tarihinde hissedarlardan Emine Kocadağ adına alınan 120 günlük “basit onarım izni” ile 13 Haziran’da yeni bir inşaatın başladığını anlatan Köylüoğlu, “Kaçak yapılaşma evimin deniz manzarasını kapatıyor. Gürültüden ve kokudan evim oturulamaz hale gelecek” dedi. İnşaatın tarihi Kemalettin Camisi’nin, Rumelihisarı Kalesi’nin de etkileneceğini savunan Köylüoğlu, mağdur bir vatandaş olarak Boğaziçi İmar Kanunu’nun gereğinin yerine getirilmesini istedi.
 

Göz yumuluyor

Haziran ayında başlayan inşaatla ilgili 22 Temmuz’da Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne bilgi verdiğini anlatan Köylüoğlu, şikâyetlerine bir yanıt alamadığını kaydetti. Köylüoğlu, inşaat ilerlediği için 7 Ağustos’ta Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) tekrar başvurdu. Bunun üzerine Boğaziçi İmar Müdürlüğü BİMER’e “Söz konusu yere 07.11.2011 tarihinde basit onarım izni düzenlenmiş olup, bahse konu yerdeki çalışma basit onarım izni kapsamında ve süresi dahilinde devam etmektedir” yanıtı gönderildi. Köylüoğlu bu yanıtın gerçekleri yansıtmadığını iddia ederek “Son iki ayda yapılan inşaatla basit onarım izninin kapsamı kesinlikle örtüşmemekte. İmar planındaki yapı ile bugünkü yapı arasında büyük fark var. Bu kaçak inşaata göz yumuluyor” dedi.
 

Çatıyı açacaklar

Köylüoğlu fotoğraflarıyla belgelediği inşaat çalışmalarının şöyle aktardı: “Genellikle geceleri projektörlerle ışıklandırma yaparak 13 Haziran 2011 gecesi başlayıp yaklaşık 3 hafta boyunca 20 kişilik bir ekip çalışarak, çatıya 3-4 cm. kalınlığında asfalt döktü. Hatta bu çalışmaların bazıları İSFALT yazılı yelek giyen görevlilerin gözetim ve kontrolünde, sahil yolu trafiğe kapatılarak, asfalt mikserleri ve asfalt kamyonları ile bu inşaatın önüne getirilerek yapıldı. Binadan çatıya çıkış için kaçak yapılmış merdivenin genişletilmesi, betonların kırılması ve metal yeni merdiven holü, merdiven üstünü kapatacak pergola için metal çerçeve yapıldı. Klima sistemi takriben 4 metre yükseltildi. İşletmenin çatıyı müşterilerine açacağı yeni getirilen onlarca yeni sandalyeden de belli.”