Boeing'de grev var
ABD'li uçak şirketi Boeing'de çalışan teknisyenler ve işçiler, firma ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamayınca greve çıktı. Sendika, Boeing'in son dört yılda rekor seviyede kar elde ettiğini ancak üyelerinin ücretlerinde herhangi bir arttırıma gidilmediğini belirtti.
cumhuriyet.com.trBoeing'de çalışan yaklaşık 27 bin teknisyen ve işçiyi temsil eden Uluslararası Teknisyenler ve Havacılık İşçileri Sendikası'nın (IAMAW), Çarşamba günü aldığı grev kararını 48 saat ertelemesine rağmen, taraflar arasında yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.
IAMAW Seattle bölgesi başkanı Tom Wroblewski, üyelerine yaptığı açıklamada, sürdürülen görüşmelerde Boeing şirketinin yaklaşım göstermediğini belirterek, ''Grev başladı'' dedi.
Boeing'in ticari uçak birimi başkanı Scott Carson da, son 2 günde bir anlaşmaya varmak için Boeing, sendika ve federal arabulucunun çok sıkı çalıştığını, ancak aradaki farkın çok büyük olduğunu söyledi.
Taraflar arasında yeni bir görüşme olup olmayacağına ilişkin bilgi verilmezken, Boeing sözcüsü Tim Healy, şirketin sendikanın görüşme talebine ''açık'' olduğunu belirtti.
Wroblewski ise, ''Şirket görüşmek istiyorsa, onlarda benim numaram var, bana ulaşabilirler'' dedi.
Bu arada, Washington eyaletinde Everett bölgesindeki Boeing fabrikasının girişinde toplanan işçiler, ıslık ve korna çaldılar, grevi destekleyen pankartlar taşıdılar. Boeing firması, diğer sendikalara üye işçiler ve sendikaya üye olmayan işçilerle birlikte bazı fabrikalarını açık tutacaklarını, ancak Everett ve Renton'daki büyük fabrikalarındaki üretim hatlarının duracağını bildirdi. Şirket, yapımı tamamlanmış uçakları teslim etmeyi planladıklarını, ancak yeni uçak yapmayacaklarını da belirtti.
Grevin başlamasıyla birlikte Boeing 737, 747,767 ve 777 yolcu uçaklarının yanı sıra üretim programı epeyce aksayan yeni yolcu uçağı ''Boeing 787 Dreamliner''ın yapımı durmuş olacak.
Boeing'in, ''en iyi ve nihai'' dediği üç yılı kapsayan sözleşme önerisi, yüzde 11'lik ücret artışını öngörüyor. Şirket, mesai hariç 55 bin ve mesai dahil 65 bin dolar olan ortalama teknisyenin yıllık gelirini, üç yıllık sözleşme sürecinde 34 bin dolar daha artıracağını belirtiyor.
Sendika ise teklifin, yüzde 13'lük ücret artışı, sağlık harcamalarının maliyetinin çalışana yüklenmesi konusunda değişiklik yapılması ve iş güvenliği gibi konulardaki taleplerini karşılamadığını kaydediyor. Sendika, Boeing'in rekor karlar elde ettiğini ve üyelerinin son dört yılda ücretlerinin artmadığını, önerinin yeteri kadar iyi olmadığını ifade ediyor.
Boeing 777 yolcu uçağının iniş takımları teknisyeni Marnie Young, Boeing'in sözleşme önerisini, ''Şirketin sözleşmesi İsviçre peyniri gibi. Her tarafı delik'' diye değerlendirdi.
Geçen yıl 4,1 milyar dolar kar eden ve 275 milyar dolarlık ticari uçak siparişi alan Boeing'e, grevin günlük maliyetinin 100 milyon dolar olması bekleniyor.
Boeing'de dördüncü kez greve çıkan IAMAW, bu şirkette 1989 yılında 48, 1995 yılında 69 ve 2005 yılında 28 gün süren grev yapmıştı.