Bodrum’un gözbebeği...

Festivali yaz aylarının en çok ilgi gören etkinlikleri arasında. Festivalin sanat danışmanı Tuğçe Tez “15 yıldır hiçbir konseri kaçırmayan izleyicilerimiz var” diyor.

Emrah Kolukısa

Tuğçe Tez

Bu yıl 15. kez düzenlenecek olan Bodrum Müzik Festivali (eski adıyla D-Marin Klasik Müzik Festivali) için artık sayılı gün kaldı. 22 Ağustos’ta Fazıl Say’ın solist olarak sahne alacağı bir konserle açılışı yapılacak etkinlikte yine dünyaca ünlü isimler müzikseverlerle buluşacak. Festivalin sanat danışmanlığını üstlenen Tuğçe Tez ile bu yılın programı üzerine yaptığımız söyleşide etkinliğin gitgide genişleyen skalasından tutun da Bodrumlu izleyicilerin festivale olan ilgisine birçok konuya mercek tuttuk.

- Bu yıl Bodrum Müzik Festivali’nin 15. yılı. 15. yıl için özel birtakım konserler, etkinlikler planlandı mı? Sanki gitgide daha kompakt bir etkinliğe dönüşüyor festival, yani yaza yayılmak yerine 3-4 gün içinde olup bitiyor, neden böyle tercih edildi?
Bodrum Müzik Festivali bu sene 15. yılında on beş farklı etkinlikle izleyicileriyle buluşacak. Günün her saatinde izleyicilere farklı tatlar yaşatacak etkinlikler düzenledik. Festivalin içeriği oldukça zengin. Sabah 7’de ağaçlar altında kuş sesleri eşliğinde başlayan klasik müzik konserleri, Gece konserlerinde caz ve elektronik müzikle harmanlanacak. Bodrum, yaz kış yaşayan ve kültürel etkinlikleriyle şehri ve yaşayanlarını zenginleştiren bir şehir. Doğuş Grubu’nun 15 yıldan bu yana sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirdiği festivalle biz de Bodrum’a festival enerjisini olabildiğince kompakt ama bir o kadar da dolu dolu yaşatmayı hedefliyoruz.

- Bu yıl özellikle çok isteyip de takvimi sebebiyle getiremediğiniz birileri oldu mu?
Her sene olduğu gibi bu sene de elbette arzu ettiğimiz ve konuşmalara başladığımız isimler vardı. Umuyoruz ki önümüzdeki senelerde o isimleri Bodrum’da ağırlayabiliriz.

‘Bir yaz festivali...’
- Geçen yıllar içinde izleyicinin ilgisi nasıldı sizce, beklediğinizin altında ya da üstünde miydi örneğin?
Bodrum Müzik Festivali seyircisi çok kemikleşmiş bir seyirci. 15 yıldan beri hiçbir konseri kaçırmadan dinleyen seyircilerimiz var. İlgi ve bilet satışları her sene artarken elbette amacımız yerli yabancı, Bodrumlu veya sadece yazın misafir olan her yaş grubunu farklı konser tarzlarıyla bu festivalde görmek çünkü yurtdışında en iyi konser salonlarında, festivallerde izleyebilecekleri muhteşem sanatçıları bir araya getiren bir yaz festivali Bodrum Müzik Festivali...

- Bu yılki Onur Ödülü’nün sahibi Fazıl Say’ın bir Türkiye prömiyeri olacak değil mi?
Evet, bu sene festival kapsamında Fazıl Say’ı hem piyanist hem de besteci kimliğiyle ağırlayacağız. Fazıl Say’ın son yazmış olduğubüyük eserlerden biri olan Umut Senfonisi’nin Türkiye’deki ilk seslendirilişi 23 Ağustos akşamı Bodrum Müzik Festivali’nde gerçekleşecek.

- Otizmli çocukların eğitimi için yine bir bağış olacak sanırım...
Bodrum Müzik Festivali’nden elde edilen gelirler bu yıl da maddi imkânı yetersiz otizmli çocukların eğitimi için kullanılmaya devam ediyor. 2010 yılından bu yana, müzikseverlerin desteğiyle elde edilen 2 milyon TL’yi aşkın bağış otizmli çocukların eğitim masraflarını karşıladı.

- Turgutreis yıllardır festivalin ana mekânı. Hatta bir ara tek mekânı idi, sonra başka yerlere de ulaştı festival ama sanki daha da bu alanı geliştirmek mümkün. Böyle bir planınız var mı?
Bodrum Müzik Festivali Doğuş Grubu tarafından Türkiye’ye kazandırılmış, bir marka haline getirilmiş ve dünyaya açılmış bir festival. Dediğiniz gibi Turgutreis festivalin tek mekânıydı... Bodrum’un oldukça büyük bir alana yayıldığını düşünürsek yıllar içerisinde festivalin büyüyen seyirci kitlesi ve programıyla festival mekânlarını zenginleştirmek ve müziği herkesin ayağına götürme fikriyle yola çıktık ve yeni mekân arayışlarımız devam ediyor.