Bodrum’da büyülü bir konser gecesi

Günümüzün en dikkat çekici topluluklarından Ludwig Orkestra, Bodrum Müzik Festivali’nde izleyiciye hafızalardan kolay kolay silinmeyecek bir gece yaşattı.

Emrah Kolukısa

Sahnede 70’e yakın sandalye ama sadece 9 müzisyen var. Dahası, orkestra şefi yok ortalarda ve konser başladı bile. Eğer son beş yıldır klaisk müzikteki yeni gelişmeleri takip eden biri değilseniz (ki, olmayabilirsiniz, Türkiye gündeminin yoğun mesaisi sizi bambaşka meşgalelere sürüklemiştir muhtemelen) bu manzara karşısında telaşlanıp, şef gelmeden çalmaya başlayan müzisyenler adına endişelenebilirsiniz. Oysa bu orkestra Ludwig... Bilenler bilir, 2012’de Amsterdam’da kurulan Ludwig Orkestra diğer klasik müzik topluluklarına pek benzemez. Şef olmadan da bazı parçaları çalabilirler örneğin, önceki gece D-Marin Turgutreis Turkcell sahnesi’nde olduğu gibi. Sonra yavaş yavaş orkestranın diğer elemanları da gelir sahneye, yaz mevsimine uygun rengârenk kıyafetleriyle; ardından sonra şef de yerini alır ve nihayet sırası geldiğinde solist de belirir ve her şey kesintisiz bir akış içinde, tüm doğallığıyla ilerler, hiç kasmadan, zora sokmadan.

Pogostkina büyüledi

14. Bodrum Müzik Festivali’nin dördüncü gününde sahne alan, şef Ariel Zuckermann yönetimindeki Ludwig Orkestra’ya kendi kuşağının en önemli keman virtüözlerinden Alina Pogostkina eşlik etti. Mendelssohn’un Op. 64 Mi minör Keman Konçertosu’nu çalan Ludwig Orkestra ve Pogostkina’nın performansları görülmeye değerdi doğrusu. Ülkemizde henüz çok tanınmayan Ludwig Orkestra belki hak ettiği ilgiyi tam olarak göremedi (4000 kişi kapasiteli konser alanında yer yer boşluklar vardı doğrusu) ama ikinci yarısında olağanüstü bir de “Şehrazad” (Rimski-Korsakov) dinleyen müzikseverlerin mutluluktan mest olduklarını söylemek hiç de yalan olmaz. Duyan duymayana, bilen bilmeyene anlatsın; bir daha her biri virtüöz seviyesindeki müzisyenlerden oluşan Ludwig Orkestra’yı görüp dinleme fırsatı yakalayan olursa aman sakın boş geçmesin.

Seneye 15. yıl

Dün akşam, Gülsin Onay ve Murathan Özbek’in “Yolda” başlıklı konseri; ardından Vikingur Olafsson’un Philip Glass yorumlarını çaldığı Gece Konseri ile son bulan 14. Bodrum Müzik Festivali 5 gün boyunca doyurucu, heyecan verici bir klasik müzik ziyafeti sundu Bodrumlu müzikseverlere. Seneye 15. yıl... Her yıl çıtayı yükselten etkinlik bakalım bu özel yılda ne gibi sürprizler sunacak izleyiciye?

Gün batarken klasik müzik...

Festivalin halka açık, ücretsiz olarak düzenlenen Gün Batımı Konserleri her akşam saat 19.00’da, tam da güneşin alçalıp gökyüzünü kızıla boymaya başladığı dakikalarda D-Marin Turgutreis Amfitiyatro’da gerçekleştirildi. 5 Ağustos’ta Sevil Ulucan (keman) ve Hillel Zori’nin (viyolonsel) konseriyle başlayan seri, ertesi akşam Erman Türkili (keman), Çağ Erçağ (viyolonsel) ve İbrahim Yazıcı (piyano) üçlüsüyle, 7 Ağustos’ta Dorukhan Doruk (viyolonsel) ve Gülru Ensari (piyano) ile devam etti ve nihayet son akşam Veriko Çumburidze (kerman), Camille Thomas (viyolonsel) ve Gülru Ensari’nin birlikte verdikleri konserle sona erdi.