Bodrum'da 2 bin yıllık şapel turizme kazandırılacak

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan ve 2 bin yıllık tarihi Gara Şapel’in kültür turizmine kazandırılması için çalışmalara başlandı.

ANKA

Özbaşar, Bitez Balcılar Mevkii’nde bin 967 metrekare arsa üzerinde bulunan M.S. ikinci ve dörüncü yüzyıllara denk gelen Geç Roma Erken Bizans Dönemi’ne ait ve tarihi mekan için Bodrum’da yaşayan yaklaşık 5 bin yabancıdan yoğun istek aldığını aktardı. Yapılacak düzenlemelerle “Tarihin gölgesindeki bahçede minik bir kafe de oturup çayını içenler, 2 bin yıl öncesine yolculuk yapacaklar. Amacımız kültür turizmi ve ibadete hizmet vermesi yönünde” diye konuşu.

1850 YILLIK MOZAİKLER BUGÜN DÖŞENMİŞ GİBİ

Evli ve iki çocuk, üç torun sahibi Özbaşar, Gara Şapel’in zaten büyük ilgi gördüğünü belirterek şu bilgileri verdi:

“Bu şapelde önemli olan mozaiklerdir. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Emine Tok’un verdiği raporda mozaiklerin tarihi 1850 yıllık. Geç Roma-Erken Bizans dönemine denk geliyor. Bina zaman içinde yıkılmış tekrar yapılmış. 400-500 yıllık bir tarihçesi var. Hatta 2017 depreminde doğu tarafına bakan bölüm yıkılmıştı. Ben Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla restorasyonunu yaptırdım. Yaklaşık 200 bin dolar harcayarak restorasyonunu bitirdim. Daha sonra kademe kademe kuyunun korkuluklarının yapılması, şapelin korumaya alınması gibi ufak işlemler yaptık. Bakanlık ve Bodrum Belediyesi’ne müracaatlarımızı yaptık, sonuçlanmasını bekliyoruz.”

“HEM KÜLTÜR TURİZMİNE HEM DE İBADETE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

“Burası küçük bir Meryem Ana Kilisesi gibi” diyen Özbaşar, yasal açıdan şapelde şu anda papaz bulunmasının yasak olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Ama isteyen de gelsin dini vecibesini yapsın istiyoruz. Hatta şimdi bile dış kısmında mum yakıp ibadet edenler var. İbadet etmek istiyorlar ama giremiyorlar. Burası bir kafe gibi hizmet verirse hem bakımı yapılır hem de ibadet etmek isteyenler ibadetlerini yapabilirler. Bodrum’da Heredot Grubu isimli bir grup var ve benden rica ediyorlar ‘Ne olursunuz burayı hem gayrimüslimlerin ibadet edebileceği hem de bir kafe gibi keyifli vakit geçirebilecekleri bir alan haline getirin’. Ben de onların isteklerini yerine getirmeye çalışıyorum. Eğer buranın peyzajını yapıp hizmete açabilirsek hem Bitez kazanacak hem Bodrum kazanacak hem işletmeciler kazanacak. Çünkü burada 5 binin üzerinde gayrimüslim yaşıyor. Onlar da ben de buranın hizmete açılmasını istiyoruz.”

Rum yapısı şapelin kültür, arkeoloji ve sanat tarihi açısından en önemli ve özgün kalıntılarından biri olduğunu belirten Özbaşar “Hayatımın önemli bir bölümünü buraya adadım. Burayı turizme kazandırmak istiyorum. Bölgede birçok kilise ve şapel var ama en iyi korunmuş olanı burası. Bu şapel benim evladım gibi. İnşallah neticeyi görmeye ömrüm yeter” dedi.

Gara Şapel, iki dönüm arazide mandalin ve zeytin ağaçları arasında bulunuyor. Yanında su kuyusu, su sarnıcı, su kanalları, bir ibadet odası, iki küçük yaşam odasından ibaret yapı 8 metre yüksekliği ile dikkat çekiyor. Şapelin içinde yer alan ve Mısır’dan getirilen mozaik taşlarla 4 yunus ve bir kılıç balığı ile dönemin dini özelliklerini simgeleyen “Gamalı Haç” motifli mozaiklerin günümüze kadar korunarak gelmesi görenleri şaşkına çeviriyor.