BMGK, Kuzey Kore'yi kınadı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'yi yaptığı son nükleer denemenin, BMGK kararlarının ihlali olduğunu belirterek kınadı. BMGK, "25 Mayıs'taki nükleer deneme 1718 sayılı BMGK kararının açık ihlalidir" açıklamasını yaptı.

cumhuriyet.com.tr

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore toplantısı kısa sürdü. BMGK dönem başkanı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin tarafından basına kapalı toplantının ardından okunan basın açıklamasında, Konsey'in, Kuzey Kore'ye karşı yeni bir karar almak için çalışmalara derhal başlayacağı belirtildi.

BMGK açıklamasında Konsey üyelerinin Kuzey Kore'nin son nükleer denemesine karşı çıktıkları ve kınadıkları belirtilerek, denemenin BMGK'nın 2006 yılında aldığı 1718 sayılı kararın açıkça ihlali olduğu belirtildi.

BMGK açıklamasında, Kuzey Kore'den 1695 ve 1718 sayılı Konsey kararlarına tümüyle uymasını talep ederken, BM'nin tüm üyelerinden de bu kararlar ışığında yükümlülüklerini yerine getirmeleri istendi.

Açıklamada BMGK'nın, Kuzey Kore'ye karşı BM Ana Sözleşmesi'nden doğan sorumluluklarına uygun olarak yeni bir karar hazırlamak için çalışmalara derhal başlama kararı aldığı da belirtildi.

 

"ABD, güçlü yaptırımların alınmasını istiyor"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, ABD'nin Kuzey Kore'ye karşı güçlü yaptırımlara sahip etkili BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı alınmasını istediklerini belirtti. Rice, BMGK'nın Kuzey Kore'yi son nükleer denemesi nedeniyle kınayarak yeni bir karar tasarısı üzerinde çalışmalara başlayacağını açıklamasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece verimli bir toplantı yaptıklarını belirterek, Konsey'in oy birliğiyle Kuzey Kore'yi kınadığını ve şimdi Kuzey Kore'ye karşı yeni karar hazırlamak için çalışmalara başlayacağını söyledi. Rice, ABD'nin, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğunu, ayrıca bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Rice, yeni BMGK kararının, Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırımlar getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine şimdiden BMGK'nın ne gibi bir karara varacağına yönelik yorum yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Rice, ''Ancak ABD olarak biz güçlü yaptırımlara sahip etkili karar alınmasını istiyoruz'' dedi.

Rusya, Fransa ve Japonya'nın BM daimi temsilcileri de benzer açıklamalarda bulundu.
BMGK dönem başkanı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesinin son derece ciddi bir gelişme olduğunu ve buna karşı güçlü bir yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix da Fransa'nın yeni BMGK kararının kesinlikle yeni yaptırımlar getirmesini istediğini belirtti.

Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Yukio Takasu, Kuzey Kore'nin yaptığı son nükleer denemenin uluslararası barışa tehdit olduğunu, Kuzey Kore'nin hareketinin bir bedeli olması gerektiğini belirtti. Takasu, yeni yaptırımların neler olacağının şu an bilinmediğini, ancak bunların daha etkili hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de toplantıdan önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin de Kuzey Kore'yi nükleer denemesi nedeniyle kınadığını belirtmişti.