BM'den Vatikan'a taciz suçlaması

Birleşmiş Milletler Vatikan'ın evlat edinme politikasının rahiplerin çocuklara tecavüz etmesine zemin hazırladığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

BM, uzun süredir sübyancı rahiplerin önüne geçmekte başarısız olan Vatikan hakkında hazırladığı raporda, Katolik Kilisesi'nin sübyancı rahipler için bir sığınak olduğunu ve acilen bunların yetkili makamlara teslim edilmesini gerektiğini söyledi. 

BM Çocuk Hakları Komitesi on binlerce çocuğun rahip ve rahibeler tarafından cinsel tacize uğradığını ve bu kurbanların istismar edilmesine devam edildiğini belirtti.

Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, "Papalığın işlenen suçların kapsamını kabul etmememsinin ciddi endişe yarattığını belirtti ve evlat edinme politikası ve uygulamasının istismara yol açmaya devam ettiğini" kaydetti.

Rapor dünyanın birçok ülkesindeki çocukların hala yüksek cinsel istismar riski altında olduğunu, onlarca çocuğa cinsel saldırıda bulunan kişilerin hala çocuklarla temas haline olduğuna dikkat çekti.

Komitenin raporunda, "Vatikan, rahiplerin binlerce çocuğa cinsel tacizde bulunmasına izin veren prensipleri sistematik olarak kabul etmektedir" denildi. Bazı Vatikan yetkililerinin bu suçları gizlediğine dikkat çekilerek çocuk istismarına yönelik Vatikan raporlarının açıklanması istendi.

Vatikan'ın bu istismar suçlarını gerçek boyutları ile ortaya koymaması ve gereken önlemleri almaması sebebiyle söz konusu suçların faillerinin cezalandırılamadığı belirtildi.

Raporda ayrıca Vatikan'ın eşcinsellik, doğum kontrolü ve kürtaj konularındaki yaklaşımları da sert bir dille eleştirildi. Çocuk sağlığının korunması için bu yaklaşımların gözden geçirilmesi çağrısı yapıldı. (Gazeteport)