BM'den İsrail'e: İşgal ettiğin topraklardan çık

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail'in uluslararası hukuka ve BM anlaşmalarına karşı gelerek, Filistin topraklarını işgal ettiğini söyledi. 'Filistin Halkının Devredilemez Hakları' konulu toplantıda katılımcılara seslenen Ban Ki Moon, “İsrail'in yerleşim politikası uluslararası hukuka göre yasadışı ve iki devletli çözümü yok etme tehdidi taşıyor" diye konuştu.

DHA

BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, BM'nin diplomatik geleneklerine göre alışılandan sert bir dille İsrail'i eleştiren Ban Ki Moon, bugün de İsrail'i işgal ettiği topraklardan bir an önce çıkmaya çağırdı. Genel Sekreter ayrıca İsrail'e, Filistinlilerin yaşamlarını iyileştirmek, Filistin kurumlarını güçlendirmek Filistinliler adına istikrar ve güvenliği artırmak için önceki anlaşmalara tutarlı eylemde bulunması çağrısı yaptı.

Filistin Otoritesi altında Gazze ve Batı Şeria'yı yeniden birleştirme gereğinin altını çizen Ban Ki Moon, Filistin'den de kışkırtmaya karşı durmasını ve yöntem geliştirmesini istedi.
 
Ban Ki Moon, “Açık olalım. Hiç bir şey terör için gerekçe gösterilemez. Hiç bir şey masum insanların hedef alınmasını haklı kılmaz. Bu şiddete bir son verildiğini görmek istiyoruz" diye konuştu.
 
Genel Sekreter, Filistinlilerin gerçek ulusal uzlaşma sağlama, egemen, birleşik ve bağımsız Filistin devleti hayali görmesi konusunda liderlerine inançlarını kaybediyor olduklarına da dikkat çekti ve “Filistin halkı yarım yüz yıldır işgal altında yaşamakta. Bu durumu kınayan ifadeleri yarım yüz yıldır duymaktayız. O zaman ki çocuklar artık dede-nine olma çağına geldi. Ama hayat değişmedi" diye konuştu.
 
Ban Ki Moon, ayrıca tarafların müzakerelere geri dönmeleri koşullarını yaratmak için Birleşmiş Milletler kararlılığını yineledi.
 
Filistin halkının devredilemez haklarının kullanılmasına ilişkin komite, (CEİRPP), Filistin halkının vazgeçilmez haklarının gerçekleşmesini desteklemek , iki devletli çözümün için barış sürecini desteklemek amacıyla, BM Genel Kurulu tarafından görevlendirilmiş komite olarak işlev görüyor. Komite 1967 öncesi sınırlara geri dönülmesini de istiyor.