BM'den ebelere destek çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM), bütün hükümetleri ülkelerinde görev yapan ebelere destek olmaya çağırarak, "Türkiye'de görev yapan yaklaşık 50 bin ebe meslekleriyle ilgili yasal düzenlemeler ve yeni eğitim hakları beklentisi içinde" dedi. BM, çocuk ölümlerinin azaltılması ve AIDS ile mücadele için 350 bin ebeye daha ihtiyaç olduğunu açıkladı.
cumhuriyet.com.trBirleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, doğum esnasında yaşanan anne ölümlerine dikkati çekti. Obaid, bugün dünya üzerinde her geçen dakikada, bir annenin doğum sırasında can verdiğini söyleyerek, "Ebenin varlığı bu annelerin hayatını kurtarabilir. Bir doğum sırasında ebenin varlığı ölüm ile yaşam arasındaki fark gibidir. Deneyimli bir uzman tarafından yaptırılan doğum, hem annenin hem de bebeğin hayatını kurtarmakla kalmaz olası sorunların önceden fark edilip derhal müdahale edilebilmesini de sağlar" dedi.
'AIDS ile mücadele için 350 bin ebeye daha ihtiyaç var'
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA olarak, geçen sene Uluslararası Ebeler Konfederasyonu ile birlikte yeni bir girişim başlattıklarını kaydeden Obaid şunları söyledi:
"Gelişmekte olan 30 ülkedeki ebe açığını kapatmayı hedefledik. Anne sağlığının garanti altına alınması, çocuk ölümlerinin azaltılması ve AIDS ile mücadele için 350 bin ebeye daha ihtiyaç var. Bu açığın kapatılması, bütün dünyanın 2015 yılına kadar üreme sağlığına evrensel olarak erişebilirliğin sağlanması çağrımızla da örtüşmektedir. Dünya Ebeler Günü dolayısıyla bütün hükümetleri Ana Sağlığı Fonu'na kaynak aktararak bu ortak çabaya katkıda bulunmaya ve ülkelerinde görev yapan ebelere destek olmaya çağırıyorum."
'Türkiye'de gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır'
UNFPA Türkiye Temsilci Vekili Dr.Tunga Tüzer ise, Türkiye'de yaklaşık 50 bine yakın ebenin görev yaptığını belirterek "Bu rakam sayısal olarak AB ortalamalarının üzerinde olsa da; Türkiye'de kadın ve halk sağlığı konusunda önemli bir görev üstlenen ebelerin, görevlerini daha verimli ve etkin yürütebilmeleri için gerek duydukları mesleki yasal düzenlemeler ve yeni eğitim programlarıyla desteklenmelerinde, eğitim gördüklerini mesleklerini icra edebilecekleri görevlere atanmalarında, mesleklerinde lisans ve yüksek lisans yapma olanaklarının tüm ebeler için erişilebilir hale getirilmesinde yarar vardır" dedi.